У Криму незаконний “суд” засудив севастопольця до 12 років за звинуваченням у держзраді

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Набув чинності вирок незаконного “суду” в тимчасово окупованому Севастополі, яким засуджено жителя міста Євгена Петрушина до 12 років позбавлення волі за звинуваченням у держзраді.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на центр громадських зв’язків ФСБ.

Скриншот відео ФСБ

Чоловіка затримали торік у квітні.  

Слідчі ФСБ звинуватили чоловіка в тому, що у 2020–2021 роках він нібито передавав українській розвідці інформацію про діяльність російського Чорноморського флоту. У ФСБ повідомили, що російська контррозвідка “своєчасно припинила” “шпигунську діяльність” Петрушина.

Водночас засуджено його було за статтею не про шпигунство, а про держзраду. У нього є громадянство Росії. Як відомо, українська влада не визнає паспортів, виданих Росією громадянам України в Криму. 

Раніше про цю справу не повідомлялося, її подробиці, як і те, чи визнав засуджений провину, не відомі.

Кримські правозахисники наголошують, що переслідування громадянина України за статтею 275 КК РФ (“державна зрада”), яку Росія застосовує лише щодо своїх громадян, є одним з наслідків порушення норм міжнародного гуманітарного права у формі “автоматичного” (нав’язаного) громадянства РФ мешканцям Криму.

Нагадаємо, російські суди не мають юрисдикції на українській території, а окупаційні “суди” в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим діють незаконно. 

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter