У Москві суд незаконно залишив під вартою севастопольця, звинувачуваного в “держзраді”

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Лефортовський суд Москви продовжив до вересня термін утримання під вартою севастопольцеві Євгену Петрушину, якого російські силовики звинуватили в “державній зраді”.

Про це інформує Кримська правозахисна група

Євген Петрушин

Рішення про тримання під вартою ухвалила суддя Альбіна Галімова. Раніше вона ухвалила 28 рішень про тримання під вартою українських військовополонених моряків, а також двічі продовжувала терміни тримання під вартою іншій бранці Кремля, громадянці України Галині Довгополій.

Кримські правозахисники наголошують, що переслідування громадянина України за статтею 275 КК РФ (“державна зрада”), яку Росія застосовує лише щодо своїх громадян, є одним з наслідків порушення норм міжнародного гуманітарного права у формі “автоматичного” (нав’язаного) громадянства РФ мешканцям Криму.

Нагадаємо, 22 квітня ФСБ РФ поширила відео затримання мешканця Севастополя 1998 року народження, якого звинувачують у переданні інформації Україні.

У ФСБ заявили, що 23-річний Євген Петрушин “збирав і передавав до головного управління розвідки Міністерства оборони України відомості, що становлять державну таємницю, про діяльність Чорноморського флоту, витік яких за кордон міг завдати шкоди обороноздатності держави”. 

21 квітня незаконний “Ленінський районний суд Севастополя” за клопотанням “слідчого “ФСБ РФ” Петрушина обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 червня.

У червні молодика незаконно доправили із Севастополя до Москви.

Нагадаємо, російські суди не мають юрисдикції на українській території, а окупаційні “суди” в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим діють незаконно. 

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter