У Криму незаконний “суд” залишив чинним штраф кримській правозахисниці та журналістці Зудієвій за дописи трирічної давності

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Київський районний суд” у тимчасово окупованому Сімферополі відхилив апеляційну скаргу, залишивши чинним рішення про призначення штрафу кримській правозахисниці та журналістці Лутфіє Зудієвій за пости трирічної давності.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповів її адвокат Еміль Курбедінов.

Лутфіє Зудієва

Він назвав таке рішення “великим нонсенсом”.

“Я розумію, з огляду на судові засідання, матеріали справи, що суд спирається на щось інше, але не на закон та чіткі порядки, встановлені в правовідносинах про публікації засобами масової інформації. Лутфіє Зудієва як приватна особа в приватному каналі опублікувала інформацію про судові засідання. Держава в особі правоохоронних органів і судової інстанції, що підіграє їм, просто має намір зробити так, щоб жодна інформація для народу про такі гучні політичні судові процеси не була оголошена. Щоб люди мовчали й не говорили навіть факти, без жодного забарвлення”, – прокоментував Курбедінов.

Адвокат також додав, що, якщо касаційний суд також не змінить рішення щодо правозахисниці, він має намір звернутися до міжнародних інстанцій.

Дописи, зроблені в січні 2021 року, стосувалися судового засідання, під час якого фігурантам білогірської групи “справи “Хізб ут-Тахрір” російські прокурори запитували значні терміни, а також про заходи, що відбулися в різних регіонах Криму, на їхню підтримку.

Напередодні повідомлялося, що незаконний “мировий суд №10” у тимчасово окупованому Сімферополі оштрафував Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за “зловживання свободою масової інформації”.

Протягом 2022 та 2023 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 162 випадки тиску на журналістів у тимчасово окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter