У Криму “суд” заарештував ще одного мешканця Херсонщини за звинуваченням в участі у кримськотатарському батальйоні

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму заарештували мешканця Херсонської області Мамеда Довгополова. Росія незаконно обвинувачує чоловіка нібито в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана, інкримінуючи йому те, що він був “особистим охоронцем” ініціатора батальйону Ленура Іслямова.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на пропагандистські видання. 

“Затриманий 1991 року народження брав участь у продуктовій блокаді Криму та інших акціях у прикордонних районах, а також персонально здійснював озброєну охорону Ленура Іслямова”, – повідомляють пропагандистські видання з посиланням на ФСБ.

Щодо Довгополова порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 (“участь у діяльності незаконного збройного формування”) КК РФ. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Незаконний “суд” арештував його на два місяці.

Деякі окупантські пабліки повідомляють, що Довгополова затримали ще 5 червня.

Як відомо, від початку повномасштабної військової агресії Росії проти України на півострові за звинуваченнями в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана заарештували більше людей, ніж за 8 років окупації півострова.

1 червня 2022 р. Верховний суд Росії визнав “терористичним” і заборонив на території РФ, зокрема, й в тимчасово окупованому Криму кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана.

“Челебіджіханівці”: у Криму розгорнулася нова хвиля кримінального переслідування кримських татар

За період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана.

Уже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який отримав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. Також за участь у батальйоні до 10 років суворого режиму засудили Делявера Гаварова.

Ще багатьох російські силовики оголосили в розшук. Серед них журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015–2016 роках висвітлювала діяльність батальйону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter