З кінця лютого в окупованому Криму заарештували 7 осіб нібито за участь у добровольчому батальйоні імені Челебіджихана – КримSOS

Дата: 11 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Від початку повномасштабної військової агресії Росії проти України у тимчасово окупованому Криму за звинуваченнями в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана заарештували більше людей, ніж за 8 років окупації півострова.
 
Про це повідомляє ГО КримSOS.
 

З 24 лютого 2022 року окупанти заарештували 7 осіб за нібито участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана. В той час, коли за попередні 8 років війни за цими ж звинуваченнями переслідувалося 6 осіб”, – розповів аналітик КримSOS Євген Ярошенко.

Наразі стало відомо про сьомого кримського татарина, якого утримують у Сімферопольському СІЗО у справі батальйону імені Номана Челебіджіхана з початку повномасштабного вторгнення. Це – Артур Меметшаєв, батько 6 дітей.

Чотирьох чоловіків із семи затриманих від 24 лютого викрали на Херсонщині та насильно вивезли до Криму: Арсена Ібраїмова, Айдера Умерова, Руслана Абдурахманова та Артура Меметшаєва.

1 червня 2022 року, Верховний суд РФ визнав “Кримськотатарський добровольчий батальйон імені Номана Челебіджіхана” терористичною організацією. Зараз є інформація про 13 політв’язнів, яких звинувачують у нібито участі в цьому батальйоні, семеро з них були затримані вже після 24 лютого 2022 року.

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Уже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який отримав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. Також за участь у батальйоні до 10 років суворого режиму засудили Делявера Гаварова.

Ще багатьох російські силовики оголосили в розшук. Серед них журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015–2016 роках висвітлювала діяльність батальйону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter