У Криму незаконний “суд” на 10 діб арештував кримськотатарського активіста, у якого в день затримання помер батько

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Сімферополі у трьох незаконних “судах” одночасно 26 січня судили затриманих напередодні кримських татар, які прийшли на судове засідання проти співвітчизників у так званому “київському райсуді Сімферополя”. 

Про це виданню ZMINA повідомила кримська правозахисниця Луфтіє Зудієва

Казим Аблялімов

Громадян України судять у так званих “залізнично-дорожньому”, “центральному” та “київському” “судах”. 

Відомо, що “центральний райсуд Сімферополя” відправив під адмінарешт літнього Абдулязіза Аджилмерова та на 10 діб  Казима Аблялімова, у якого у день затримання в Нижньогірському районі тимчасово окупованого Криму помер літній батько.

Адвокат Казима Аблялімова Еміль Курбедінов вказав на порушення права на захист його підзахисного.

“Об 11:30 він вже чекав на рішення. Суддя Чинов розглянув справу без мене. У протоколі, який вчора на нього складався, йдеться, що суд відбудеться о 12-й годині. Адвокат прибув до 12-ї години. Ордер та номер телефону у справі є мій. Мені ніхто не повідомив, що справа вже розглядається. Із суду ніхто не повідомляв”, – прокоментував порушення права людини захисник.

За словами правозахисниці Луфтіє Зудієвої,  біля кожного “суду” патрулює “поліція” і просить вільних слухачів, які прийшли на засідання, розійтися. 

Нагадаємо, уночі 24 січня на півночі Криму в Джанкойському районі російські силовики обшукали будинки кримських татар: Екрема Кроша в селі Ближньогородське, Айдера Асанова та Рефата Сейдаметова в селі Тимофіївка, Османа Абдуразакова в селі Дніпровка, Лемана Зекір’яєва та Халіла Мамбетова в Джанкої.

Окупаційний Київський районний суд Сімферополя взяв під варту шістьох кримських татар, яких російські силовики підозрюють у “тероризмі” та “зв’язках з Україною”. Їх ув’язнили до 24 березня.

Як повідомляє адвокат Сіяр Паніч, серед затриманих пенсіонер Халіл Мамбетов 1955 року народження, у якого вдома онкохвора дружина, за якою він здійснює щоденний догляд. Подружжя живуть лише вдвох. Сторона захисту надала усі документи, утім, “суд” обрав для нього запобіжний засіб утримання під вартою. 

Як вказує правозахисна організація “Крим SOS”, за дев’ять років протиправної, тимчасової окупації Криму з урахуванням нових затримань після обшуків в різних населених пунктах Джанкойського району 101 громадянин України став жертвою політичних переслідувань у “справах Хізб ут-Тахрір” на півострові.  

25 січня окупаційні силовики затримали 34 кримських татар, які як вільні слухачі прийшли до “київського райсуду”, де обирали запобіжний захід напередодні затриманим громадянам України.  

 

Один із перших затриманих повідомив у відео “Кримської солідарності”, що окупанти почали затримувати одразу після того, як громадяни стали виходити з будівлі так званого “суду”, адже на “засідання” їх не пустили.

Окупаційні силовики звинуватили нових затриманих під “судом” кримських татар у порушенні, зокрема, ч. 1 ст. 20.2.2 КоАП РФ (“Організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку”

Ірландська правозахисна організація Front Line Defenders висловила занепокоєння затриманнями кримських татар і закликала Росію негайно їх відпустити. 

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим у своїй заяві засудило ці та інші порушення прав громадян України, представників корінного кримськотатарського народу, назвавши це “черговими незаконними переслідуваннями” на півострові. 

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму в політично вмотивованих кримінальних справах з початку неспровокованої великої війни.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter