Росіяни прийшли з обшуками до родин кримських татар, шістьох людей забрали

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму російські силовики влаштували обшуки в родин кримських татар у Джанкойському районі.  

Про це повідомили в “Кримській солідарності”. 

Фото: Кримська солідарність

Росіяни почали обшукувати будинки о 4-й ранку.

Активісти, з посиланням на слова дружини брата політв’язня Екрема Кроша, розповіли, що стукати у ворота їхнього будинку почали о 3:57.

“Чоловік пішов відчиняти двері. Зайшли 10 людей, 10 амбалів зі зброєю. Попросили, щоб діти всі встали. У мене почали коліна трястись, плакати почала. Потім зібралася, взяла себе в руки. Діти, звісно, сильно злякалися, почали плакати. Я їх заспокоїла як могла”, – розповідає жінка. 

Окрім Кроша обшуки також проходять у будинку брата політв’язня Едема Бекірова Османа Абдуразакова, в Айдера Асанова, Рефата Сейдаметова, Лемана Зекір’яєва, Халіла Мамбетова.

Фото: Кримська солідарність

Публічно силовики про обшуки не повідомляли. 

Відомо, що Екрем Крош — рідний брат незаконно засудженого активіста Енвера Кроша, а Осман Абдуразаков — брат політв’язня Едема Бекірова

Дружина Айдера Асанова повідомила про порушення та підкинуті під час обшуку їм книги у будинок, який знімала родина. Дружина Рефата Сейдаметова теж заявила про підкинуті книги, окупаційні силовики забрали документи чоловіка та не залишили копію “постанови”. Дружина Екрема Кроша також повідомила про підкинуті книги й те, що озброєні окупанти навіть не показали “постанову суду” та забрали телефони чоловіка.

“На моє запитання, щодо чого прийшли, відповіли: “Війна”, – каже дружина Рефата Сейдаметова.

Нині всіх шістьох кримських татар, у яких проводили обшуки, затримали та відвезли до так званого управління окупаційного ФСБ в Криму. Однак точне місце перебування затриманих ніхто з родичів не знає.

Чоловікам, ймовірно, закидатимуть статтю щодо тероризму. 

Як повідомила кримська правозахисниця Луфтіє Зудієва, усі шість обшуків та затримання відбулися рекордно швидко. До шостої години ранку вони були завершені.
 
При цьому, за її словами, російські силовики вели себе вкрай агресивно, не дозволяючи кримським татарам підійти навіть до сусідського будинки.
 
Відомо про затримання родича одного із затриманих, який намагався сфотографувати та зафільмувати події.
 
“Чоловіка відразу ж скрутили, заштовхнули в машину та звинуватили у тому, що він таким чином перешкоджає діям правоохоронних органів. За іншою адресою активісти повідомили, що на відстані у ста метрів співробітники не дозволяли наближатися не те, що до будинку, де відбувався обшук, а навіть до будинків сусідів”, – повідомила Луфтіє Зудієва. 
 
За її словами, один із силовиків сказав, що “це вам не рік назад”
 
“Таким чином вони натякали, що події, що відбуваються в Україні, відволікають увагу громадськості від того, що відбувається на півострові, тому вони тут отримали картбланш і можуть творити все, що захочуть”, – прокоментувала правозахисниця. 
 
Як повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, його та колегу Ісляма Веліляєва не допускають до будівлі “незаконного управління ФСБ” у Сімферополі. Слідчий у кримінальній справі вказує, що вони не можуть бути захисниками у цій кримінальній справи, оскільки вони є захисниками в іншій справі, що стосується Джанкойського району. 
 
“Це чергова справа вибити із справи адвокатів. Це нова тенденція. З такою логікою можна дійти до того, що Хізб ут-Тахрір – це взагалі одна організація, тому ви взагалі не маєте брати участь у справі Хізб ут-Тахрір. Вони кажуть, а раптом фігурант справи може змінити покази і тоді адвокат буде захищати дві людини з відмінними позиціями. Утім закон передбачає, якщо адвокат захищає дві особи з відмінними позиціями, то тоді він підлягає відводу. У цьому випадку ми не можемо говорити. Законодавство каже не про ймовірну ситуацію, а про факт такої ситуації”, – прокоментував виданню ZMINA Еміль Курбедінов. 
 
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконні дії окупаційних адміністрацій та вимагає від Росії негайно звільнити незаконно затриманих громадян України, представників корінного кримськотатарського народу. Також відомство закликало міжнародну спільноту продовжувати політико-санкційний тиск на країну агресорку.
 
Торік у грудні росіяни вже проводили обшуки в Джанкойському районі півострова. Тоді прийшли до Мустафи Мурахаса, затримували Ернеста і Марлена Ахаєвих, а також нібито знайшли вибухівку у чоловіка на ім’я Олександр.
 
Нагадаємо, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну ще більше погіршило становище прав людини в тимчасово окупованому Криму. До прикладу, вперше за останні декілька років на півострів повернулася практика насильницьких зникнень.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter