У день затримання в кримськотатарського активіста Казима Аблялімова помер батько

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У “Центральному відділі поліції” окупанти утримують кримськотатарського активіста Казима Аблялімова, у якого сьогодні в Нижньогірському районі тимчасово окупованого Криму помер літній батько. Про його смерть чоловік дізнався під час затримання під будівлею незаконного “київського райсуду” в Сімферополі.

Про це повідомляє правозахисниця Луфтіє Зудієва.

Зазначається, що з відділку активіста не відпускають.

“Нікому – ні мусульманам, ні християнам не треба пояснювати, що означає для людини похорон батьків, але працівникам кримської поліції доводиться. На нього складають адмінпротокол про “масове одночасне перебування громадян у громадських місцях, що спричинило порушення громадського порядку”. Це адміністративна стаття, яка дає змогу відпустити людину під зобов’язання про явку”, – зазначила правозахисниця.

Расім аг’а Аблялімов

У цьому відділі окупаційної поліції перебуває Еміль Курбедінов та захищає 12 доставлених туди кримських татар.

Нагадаємо, уночі 24 січня на півночі Криму в Джанкойському районі російські силовики обшукали будинки кримських татар: Екрема Кроша в селі Ближньогородське, Айдера Асанова та Рефата Сейдаметова в селі Тимофіївка, Османа Абдуразакова в селі Дніпровка, Лемана Зекір’яєва та Халіла Мамбетова в Джанкої.

Окупаційний Київський районний суд Сімферополя взяв під варту шістьох кримських татар, яких російські силовики підозрюють у “тероризмі” та “зв’язках з Україною”. Їх ув’язнять до 24 березня.

 

За інформацією “Кримської солідарності”, число затриманих окупаційними силовиками активістів під будівлею Київського районного суду Сімферополя зросло до 34 осіб.

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму в політично вмотивованих кримінальних справах з початку неспровокованої великої війни.

Окупаційна “поліція” в тимчасово окупованому Криму

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter