У кримського політв’язня Володимира Дудки погіршується стан здоров’я – рідні

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня Володимира Дудки погіршується стан здоров’я. Росіяни не надають йому медичної допомоги. 

Про це Об’єднанню політв’язнів бранців Кремля заявив Ілля Дудка, син фігуранта так званої “справи українських диверсантів” Володимира Дудки.

Володимир Дудка

За словами Іллі Дудки, попри велику кількість хвороб його батьку не надається професійна медична допомога.

Володимиру Дудці 58 років, сім з яких він перебував у СІЗО та колоніях РФ. Чоловік страждає на виразку шлунка, гіпертонію, шкірний висип, аденому простати та сечокам’яну хворобу.

Його син заявив, що з такою кількістю хронічних та важких недугів, він мав би перебувати під постійним наглядом лікарів. Наразі Володимир Дудка в колонії отримує тільки стоматологічну допомогу.

Із 2021 року, після етапування, в Дудки з’явився сверблячий висип із гнійниками, який не минає і досі.

“Ми передавали Володимиру різні ліки, мазі, але нічого не допомагає. Лікарі назначали йому симптоматичне лікування, але не обстежували, тож хвороба постійно повертається. Почали думати, що сип цей від нервів. Але в тих умовах, у яких знаходиться Володя, від нервів вилікувати ніяк не можна. Тільки якщо повертати в Україну”, – додає близька подруга Володимира Марина Трофіменко.

За її словами, Володимира Дудку морально підтримують листи та книжки, що передають активісти.

“Представники колонії кажуть, що йому листів приходить більше, ніж до всіх. Але вісточки передають не відразу. Наприклад, Володя отримував вітання з днем народження, яке в нього 30 вересня, після Нового року. Також не всі книжки від активістів доходять до його рук. Не пропустили вірші китайського поета в перекладі українською: цензори не змогли зрозуміти, про що там написано”, – розповіла Марина.

Нагадаємо,  Володимира ДудкуОлексія Бессарабова й Дмитра Штиблікова затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі. Чоловіків звинуватили в нібито підготуванні диверсії організованою групою і зберіганні зброї.

Володимир Дудка

У Службі безпеки України заявили, що затримані в Криму громадяни України не є ані співробітниками, ані контактерами з боку СБУ.

16 листопада 2017 року підконтрольний Росії “Севастопольський міський суд” засудив Дмитра Штиблікова до п’яти років колонії суворого режиму. Він уклав досудову угоду зі слідством, визнавши свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. Правозахисники вважають це підтвердженням тиску на нього з боку слідства. 

4 квітня 2019 року Володимира Дудку та Олексія Бессарабова незаконно засудили до 14 років позбавлення волі. Дудка і Бессарабов повністю заперечують свою провину. Верховний суд Росії залишив вирок незмінним

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter