У кримського громадянського журналіста Сулейманова виявили гострий тонзиліт – адвокатка

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У громадянського журналіста “Кримської солідарності” Руслана Сулейманова, незаконно заарештованого в Криму, діагностували гострий тонзиліт.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на його захисницю Лілю Гемеджи.

Руслан Сулейманов

Сулейманова два дні поспіль вивозили з температурою на ознайомлення з матеріалами справи.

“Позавчора Руслана Сулейманова вивезли з температурою, дали пігулку. Вчора знову вивозили, не звертаючи уваги на температуру і скарги на погане самопочуття. Сьогодні під час медичного огляду в будівлі УФСБ йому діагностували гострий тонзиліт. Після чого слідчі вирішили припинити заплановані слідчі дії та відвезти їх назад у СІЗО”, – розповіла Гемеджи.

На її переконання, у цьому разі “істотно порушується право арештантів на охорону здоров’я”.

“Можна стверджувати, що в такий спосіб на них чиниться тиск, їх змушують ознайомлюватися з матеріалами справи навіть у вихідні дні й зовсім не дають відпочивати. Ігнорують їхній фізичний, емоційний стан. Імунітет і так у СІЗО падає, а з огляду на статистику захворюваності на коронавірусну інфекцію в Криму та епідеміологічну ситуацію потрібно бити на сполох”, – зауважила Гемеджи.

Напередодні стало відомо про хворобу фігуранта третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Османа Сейтумерова. У нього виявили пневмонію. 20 вересня його в екстреному порядку шпиталізували в медсанчастину слідчого ізолятора. СІЗО Сімферополя публічно не коментує даних адвокатки Еміне Авамілєвої. 

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Зокрема, за ґратами перебувають 10 громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter