У Конго під час Еболи понад сто жінок зазнали сексуального насильства з боку працівників ВООЗ

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Конго понад 100 жінок заявили про сексуальне насильство над ними з боку співробітників ВООЗ, які працювали в цій країні під час спалаху лихоманки Ебола. Організація виплатила потерпілим жінкам по 250 доларів. Це найвідоміший скандал, повʼязаний із сексуальним насильством, в історії організації.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: Getty Images

За словами директорки Департаменту із запобігання та припинення протиправних дій сексуального характеру докторки Гаї Гамхеваге, під час своєї поїздки до Конго в березні вона зустріла одну з жінок, яка постраждала внаслідок насильства з боку працівників ВООЗ. Та народила дитину з порушеннями розвитку, яка потребує спеціального медичного лікування. Це означає ще більші витрати для матері в одній з найбідніших країн світу, де значна частина людей виживає менш ніж на 2,15 долара на день.

Зрештою ВООЗ виплатила по 250 доларів компенсації щонайменше 104 жінкам, а також допомогла покрити медичні витрати на 17 дітей, які народилися внаслідок сексуальної експлуатації та насильства. Це менше, ніж одноденні витрати деяких посадовців ООН, які працюють у столиці Конго. Загальний бюджет офісу ВООЗ у Конго становить близько 174 мільйонів доларів, а його найбільшим спонсором є Фонд Білла та Мелінди Гейтс.

Внутрішні документи показують, що з 1,5 мільйона доларів, які ВООЗ виділила на запобігання сексуальним порушенням у Конго на 2022–2023 роки, на персонал витрачається 821 856 доларів. Ще 12% ідуть на профілактичні заходи, а 35% (535 тисяч доларів) призначено для “підтримки потерпілих”, зокрема надання юридичної допомоги та психологічної підтримки, компенсації транспортування тощо.

Загалом ВООЗ сплатила постраждалим від сексуального насильства в Конго 26 тисяч доларів. У ВООЗ заявили, що критерії для визначення “пакета для потерпілих” охоплювали вартість їжі в Конго та “глобальні вказівки щодо того, щоб не видавати більше готівки, ніж це було б розумно для громади, щоб не наражати одержувачок на подальшу шкоду”.

Крім того, щоб отримати виплати, жінки мали завершити навчальні курси та почати працювати.

Водночас багато конголезьких жінок, які зазнали сексуального насильства, досі не отримали коштів, оскільки близько третини потерпілих не вдалося знайти, а приблизно 10 жінок відмовилися від цієї пропозиції.

Нагадаємо, що на початку листопада представники католицької церкви Іспанії попросили вибачення в жертв сексуального насильства. Це сталося після того, як незалежна комісія опублікувала інформацію про те, що з 1940 року понад 200 тисяч неповнолітніх в Іспанії зазнали сексуального насильства з боку духовенства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter