У Казахстані скасували смертну кару

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Влада Казахастану скасувала смертну кару та приєдналася до міжнародного протоколу, що означає повну відмову від цього виду покарання.

Про це повідомили на сторінці Amnesty International.

Фото: МЗС Республіки Казахстан

Мораторій на смертну кару в Казахстані почав діяти у 2003 році. Розстріляти людину до цього могли за низку статей, пов’язаних з тероризмом, та військові злочини. З 1997 до 2001 року в Казахстані стратили 150 людей, а доля ще 89 досі залишається невідомою.

Засуджені до розстрілу могли просити про помилування тільки в разі скасування мораторію. Стратити в країні не могли лише тих, хто скоїв злочин неповнолітнім, або пенсіонерів. Досі смертну кару закріплено в конституції країни статтею 15.

Казахстанські суди припинили ухвалювати смертні вироки у 2004 році, однак зробили виняток щодо обвинуваченого в теракті 2016 року в Алмати. Тоді 29-річний Руслан Кулекбаєв убив дев’ятьох людей, і наразі він залишається єдиним засудженим до смертної кари в країні. 

Нагадаємо, що в сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Однак найвищу міру покарання досі використовують, наприклад, у сусідній Білорусі. Остання відома страта відбулася там у грудні минулого року. Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter