У Казахстані на тлі вбивства дружини ексміністра економіки криміналізують домашнє насильство

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Сенат Казахстану ухвалив закон про забезпечення прав жінок та безпеки дітей, документ переважно спрямований на криміналізацію побутового насильства. Водночас в країні за вбивство дружини у ресторані судять ексміністра Куандика Бішимбаєва.

Про це повідомляє казахстанська служба “Радіо Свобода.

Фото: “Рубрика”

Так, закон запроваджує кримінальну відповідальність за побиття та навмисне заподіяння легкої шкоди здоровʼю, а також посилює відповідальність за навмисне заподіяння середньої та тяжкої шкоди здоровʼю.

Також виключається можливість примирення сторін у рамках справ, повʼязаних із фізичним насильством і жорстоким поводженням щодо неповнолітніх, а також у випадках повторного вчинення дій, передбачених статтями про побиття та заподіяння легкої шкоди здоровʼю впродовж року з моменту примирення сторін.

Крім того, документ встановлює покарання у вигляді довічного позбавлення волі за вбивство, зґвалтування та насильницькі дії сексуального характеру щодо малолітніх, “шляхом виключення інших альтернативних заходів покарання, передбачених Кримінальним кодексом”. У Кримінальному кодексі зʼявиться нова стаття про “докучання сексуального характеру” щодо підлітків, які не досягли 16-річного віку.

Передбачається й запровадження кримінальної відповідальності за доведення до самогубства та схиляння до самогубства з покаранням у вигляді позбавлення волі. За пропаганду самогубства передбачені штрафи.

Документ схвалили у нижній палаті ще наприкінці лютого. Тепер його має підписати президент, після чого закон набере чинності.

Паралельно з цим у суді Астани розглядають справу проти ексміністра економіки Куандика Бішимбаєва. За версією слідства,  у ніч проти 9 листопада минулого року колишній чиновник з особливою жорстокістю вбив свою дружину Салтанат Нукенову у VIP-кабінці ресторану. Сам Бішимбаєв заперечує свою провину – він каже, що дружина того вечора випила алкоголь і “спровокувала” його своєю “агресією”.

Куандик Бішимбаєв та Салтанат Нукенова. Фото: Time.kz

Нагадаємо, що тим часом в Україні у січні 2024 року зареєстрували рекордні 435 кримінальних проваджень щодо випадків домашнього насильства. Їхня кількість зростає протягом повномасштабної війни, і це пов’язане як з новими стресами, з якими зіткнулися українці, так і з відповідальнішою роботою правоохоронних органів.

Попри якісне реагування з боку правоохоронців на такі випадки, до суду доходять лише 80% відкритих справ щодо домашнього насильства. Причини цього можуть бути абсолютно різні. Приміром, є ситуації, коли самі потерпілі в певний момент намагаються не доводити до суду ситуації, пов’язані з домашнім насильством.

У березні цього року Обухівський райсуд Київської області засудив до 15 років за ґратами адвоката, який вбив та розчленував наречену. У поліції розповіли, що у червні 2022 року у селі Нові Безрадичі місцеві жителі знайшли на березі водойми валізу з жіночими останками. Всередині були відрізані жіночі кінцівки, ретельно замотані в жіночий одяг, а також фрагменти хребта жінки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter