У Канаді відмовилися від показу пропагандистського фільму “Росіяни на війні”

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Канаді громадська освітня медіаорганізація та агенція міністерства освіти Онтаріо відмовилися від підтримки та показу стрічки “Росіяни на війні”, що відбілює російських окупантів і заперечує злочини, скоєні ними в Україні.

Про це йдеться в заяві на сайті TVO.

Кадр із фільму “Росіяни на війні”. Джерело: Rotten Tomatoes

У документі йдеться, що тут “дослухалися до українсько-канадської громади та до їхнього вдумливого і щирого внеску”.

“Рада директорів TVO вирішила поважати відгуки, які ми отримали, і TVO більше не підтримуватиме та не транслюватиме “Росіяни на війні”, – уточнили в заяві.

Водночас у TVO повідомили, що перевірять процес фінансування цього проєкту. 

За кілька днів до появи цієї заяви Конгрес українців Канади звернувся до медіафонду The Canada Media Fund (CMF) щодо фінансування цією структурою фільму “Росіяни на війні” коштом канадських платників податків – 340 тисяч канадських доларів (близько 250 тисяч доларів).

Виконавчий віцепрезидент медіафонду з маркетингу і зв’язків із громадськістю Матьє Шантелуа надав коментар “Детектору медіа”, в якому пояснив, як CMF виділив гроші на російську стрічку.

За його словами, проєкт фінансувався через спеціальну програму Broadcaster Envelope Program. У її межах регульовані Канадської радою телерадіомовлення (CRTC) мовники обирають проєкти, на які автоматичного виділяються гроші від CMF.

Фільм “Росіяни на війні” обрав мовник TVO.

Шантелуа наголосив, що CMF розуміє занепокоєння Конгресу українців Канади та офіційних представників України й уже спілкувався з організаторами Міжнародного кінофестивалю в Торонто, а також продюсерами фільму.

Нагадаємо, що на 81-му Венеційському кінофестивалі презентували документальний фільм “Росіяни на війні” російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової: стрічка обурила українських митців, які назвали її “чистим зразком російської пропаганди”.

З рішучим протестом проти показу цього фільму виступило Міністерство закордонних справ України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter