У Кабулі професор порвав свої дипломи на знак протесту проти заборони навчання для жінок

Дата: 30 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В Афганістані кабульський професор порвав свої дипломи в прямому ефірі на телебаченні на знак протесту проти того, що “Талібан” тепер забороняє жінкам здобувати вищу освіту.

Про це повідомляє CNN.

Ісмаїл Машал є засновником приватного університету Машал у Кабулі, а також викладачем Кабульського університету.

Зі сльозами на очах і з тремтячим голосом він розірвав дипломи під час виступу на Tolo News.

Відсьогодні мені ці дипломи більше не потрібні, тому що в цій країні немає місця для навчання. Якщо моя сестра і моя мама не можуть вчитися, то я не приймаю цю освіту“, — сказав він.

Він додав, що це – оригінали його дипломів зі ступенями магістра та доктора наук.

Ролик з виступом Ісмаїла став вірусним, зокрема його ретвітнула Шабнам Насімі, колишня політична радниця міністра з питань переселення в Афганістані та міністра у справах біженців, яка працює у Великій Британії.

“Дивовижні сцени, коли професор Кабульського університету знищує свої дипломи в прямому ефірі на телебаченні в Афганістані», – написала вона у підводці до ролика.

Нагадаємо, 20 грудня 2022 року таліби заборонили жінкам навчатися в університетах Афганістану. Вони заявили, що жінки не носили відповідного ісламського одягу в університеті, “одягалися так, ніби збиралися на весілля” і спілкувалися зі своїми колегами-чоловіками. Наступного ж дня охорона не пропустила жінок у навчальні заклади.

Одразу після цього рішення жінки вийшли на акції протесту. У столиці країни, місті Кабул, вже арештували пʼятьох жінок і трьох журналістів.

Крім того, представники “Талібану” наказали всім місцевим та іноземним неурядовим організаціям заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу. Таке рішення може вплинути на надання гуманітарної допомоги мешканцям країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter