В Ірані стратили відомого спортсмена Навіда Афкарі

Дата: 14 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В іранському місті Шираз за звинуваченням у вбивстві силовика під час масових протестів стратили всесвітньо відомого спортсмена та чемпіона з греко-римською боротьби Навіда Афкарі.

Про це повідомляє BBC.

Найбільші з 2009 року акції громадянської непокори в Ірані почалися на початку 2018 року. Тоді люди висловлювали своє невдоволення щодо подорожчання цін на деякі продукти, проте згодом до економічних гасел додалися політичні. Іран декілька десятиліть перебуває під міжнародними санкціями, які, за словами експертів, сильно вдарили по економіці країни і Через обмеження Іран втратив значні валютні надходження від продажу нафти й газу, внаслідок чого курс національної валюти впав на 450%, що призвело до зростання цін. На початку минулого року офіційне безробіття в країні сягало 12,4%, проте в деяких районах воно перевищувало 60%. Також відомо, що середня іранська сім’я за останнє десятиліття скоротила споживання лише м’яса, молока і хліба на 30–50%..

27-річного Навіда Афкарі визнали винним у вбивстві охоронця й участі в антиурядових протестах. Батьки спортсмена невдовзі після затримання написали листа до головного судді Ірану, в якому заявляли, що їхнього сина катували, щоб отримати зізнання. На підтримку Афкарі за останні два роки виступило чимало його колег та політиків, зокрема президент США Дональд Трамп. 

“До керівників Ірану: я був би дуже вдячний, якби ви зберегли життя цьому молодому чоловікові, а не стратили його. Дякую!”написав очільник країни у своєму твітері на початку вересня поточного року. 

Як повідомляють журналісти, влада Ірану відмовила спортсмену в праві останнього побачення з рідними перед смертною карою. Відомо, що за схожими звинуваченнями іранська влада вже засудила до 54 та 27 років ув’язнення двох братів спортсмена – Вахіда і Хабіба.

Нагадаємо, що Іран належить до п’ятірки країн з найбільшою кількістю страт у світі. Поряд з ним перебуває Китай, Ірак, Саудівська Аравія та Єгипет. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter