У Хмельницькому розмалювали свастиками пам’ятку, встановлену на місці єврейського гетто

Дата: 11 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Хмельницькому під пам’ятною дошкою, встановленою на місці єврейського гетто, нанесли трафаретом дві свастики. 

Про це ZMINA повідомив голова правління Хмельницької іудейської релігійної громади Ігор Ратушний.  

У Проскурові (назва Хмельницького до перейменування) в 1941–1942 роках знищили 16 тисяч євреїв. Для вшанування їхньої пам’яті Хмельницька міська рада спільно з Хмельницьким благодійним фондом “Хесед Бешт” відкрила на місці проскурівського єврейського гетто меморіальний знак. Це відбулося 27 січня цього року, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 

Через два тижні, 9 лютого, під пам’ятною дошкою з’явилися дві свастики.  

У коментарі ZMINA Ратушний зазначив, що громада звернулася до місцевої поліції та СБУ через інцидент. Ратушний вважає його організованим, оскільки свастики нанесли за допомогою заготовлених заздалегідь трафаретів: на них також містяться написи, які, однак, неможливо прочитати, оскільки фарба розпливлася. 

За словами В’ячеслава Ліхачова, керівника Групи моніторингу прав національних меншин, минулого разу подібний інцидент стався в Хмельницькому сім років тому: у 2014-му пам’ятник євреям – жертвам Проскурівського погрому 1919 року розмалювали кельтськими хрестами та вольфсангелями і Позаалфавітний рунічний символ, який символізує захист, взяття ворога в полон. Належить до нацистських символів. На думку фахівця, цьогорічне публічне відкриття пам’ятного знаку могло привернути увагу, зокрема, недоброзичливців, які вдалися до антисемітського вандалізму.  

Нагадаємо, що у 2020 році дослідники зафіксували збільшення злочинів на ґрунті антисемітизму, пов’язаних з насильством. Утім, загалом називають тезу щодо “значного зростання рівня антисемітизму в Україні” перебільшеною. 

Читайте також: “Антисемітизм в Україні: що відбувається насправді”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter