У Херсоні затримали трьох чоловіків, які погрожували розстрілювати місцевих за відмову “голосувати” на псевдореферендумі

Дата: 12 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У звільненому Херсоні працівники СБУ затримали трьох місцевих жителів, яких підозрюють у колабораціонізмі. Відомо, що чоловіки збирали голоси за проведення псевдореферендуму про приєднання Херсонщини до Росії. Тим, хто відмовлявся брати участь у “голосуванні”, погрожували розстрілом. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, колаборантами виявилися троє місцевих жителів, один з яких нещодавно приїхав з тимчасово окупованого Луганська.

На початку повномасштабного вторгнення РФ вони підтримали окупантів і запропонували їм свою допомогу у війні проти України.

“Зловмисниками виявилися колишні представники “виборчих комісій”, створених загарбниками під час тимчасової окупації частини регіону. Перебуваючи на “посадах”, вони виконували вказівки Москви щодо підготовки і проведення незаконного референдуму з “приєднання” до РФ захоплених районів Півдня України”, йдеться в повідомленні

Для цього підозрювані розгорнули широку агітаційну кампанію на території Бериславського району.

Чоловіки особисто закликали людей прийти на “дільниці” й “проголосувати” на користь країни-агресора.

У разі забезпечення “явки” виборців росіяни обіцяли своїм поплічникам “винагороду” в розмірі 50 тисяч російських рублів кожному.

Крім цього, підозрювані робили подворові обходи приватних будинків, під час яких вимагали від людей поставити потрібну “відмітку в бюлетенях”. Якщо люди відмовлялися голосувати, зловмисники одразу “зверталися” до озброєних росіян, які вривалися в оселі громадян і погрожували розстрілом.

“Після звільнення району зловмисники намагалися “загубитись” по різних населених пунктах. Однак співробітники СБУ встановили їх місцезнаходження і затримали”, – повідомляють правоохоронці.

Затриманим повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція цієї статті передбачає покарання до 10 років позбавлення волі.

Суд обрав усім трьом запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter