У Херсоні та області зник мобільний зв’язок і частково інтернет

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На Херсонщині зник зв’язок. Не працюють українські мобільні оператори та частково домашній інтернет.

Про це інформує Суспільне.

Повідомляється, що зв’язок зник близько 18:10 – 18:20. У попередні два дні зв’язок також був нестійкий.

Голова Херсонської військово-цивільної адміністрації Геннадій Лагута повідомив, що зв’язок вимкнули російські військові.

“Орки відключили! Працює тільки провайдер “Скайнет” через Крим!” – зазначив очільник ВЦА.

Його радник Сергій Хлань розповів Суспільному, що це не перша спроба окупаційної влади блокувати український зв’язок та інтернет.

“Зв’язок зникає вже третю добу. Окупанти постійно маніпулюють, постійно звинувачують Збройні сили України і в тому, що пропадає зв’язок і що відбуваються обстріли. Але це все відбувається не так. І якщо говорити про зникнення зв’язку, треба дивитися, що одночасно з цим окупант впроваджує російського оператора з кодом +7 і починає роздавати мобільні картки”, – розповів Хлань.

Водночас представник окупантів Кирило Стрємоусов у проблемах зі зв’язком в області звинуватив ЗСУ і повідомив, що звернувся до РФ із проханням використати можливості російських телекомунікацій для відновлення зв’язку.

Радник голови Херсонської ВЦА Сергій Хлань назвав ці заяви брехливою пропагандою.

“Це точно не в інтересах Збройних сил України, не в інтересах України блокувати. Навпаки, робиться все, щоб посилити сигнал, посилити інтернет, щоб забезпечити спілкування наших людей і доступ до об’єктивних новин. Усі звинувачення окупанта є брехливою пропагандою. По ситуації на зараз поки немає достовірної інформації. Але окупант свідомо блокує український зв’язок та інтернет”, – прокоментував Хлань.

Раніше повідомлялося, що окупанти спонукають жителів Генічеського району, що на Херсонщині, отримувати російські паспорти.

На початку травня монітори організації NetBlocks зафіксували часткове відновлення доступу до інтернету в Херсоні, однак працював він також не через українську телекомунікаційну інфраструктуру, а через російську. Так, регіональний провайдер Skynet (“Херсонтелеком”) маршрутизувався через “Ростелеком” та провайдера “Міранда”, що працює в окупованому Криму. 

Згодом у Держспецзв’язку повідомляли, що окупанти шантажують і інших українських провайдерів на Херсонщині, змушуючи під’єднуватися до російських мереж. 

Якщо ви живете на тимчасово окупованих Росією територіях, то прочитайте спеціальну інструкцію ZMINA про те, як безпечно користуватись інтернетом там. Центр протидії дезінформації також оприлюднив перелік VPN-сервісів, якими краще використовувати на тимчасово окупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter