У Херсоні окупанти шантажують українських провайдерів, змушуючи їх підключатися до російських мереж

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти 13 травня захопили у Херсоні приміщення компанії “Статус”, відімкнули всі комунікації та почали шантажувати керівництво тим, що заберуть все обладнання, якщо ті відмовляться підключатися до російських мереж.

Про це пише Держспецзв’язку у власному телеграм-каналі.

Джерело: pixabay.com

Вільний доступ до інформації — одна з головних загроз для ворога на тимчасово окупованих територіях: поки українці знають правду про хід війни, російська пропаганда не діє, наголосили в повідомленні. Тому РФ постійно намагається приєднати українські інтернет-мережі до власної, підконтрольної спецслужбам системи, щоб заблокувати доступ до українських ресурсів і повністю контролювати дії українців у мережі.

“Окупанти не гребують жодними методами, вдаються до шантажу та погроз розправи над тими, хто відмовиться “співпрацювати” з окупаційним режимом”, — йдеться в повідомленні.

Такі дії є грубим порушенням міжнародного законодавства, Держспецзв’язку фіксує всі таки випадки, щоб надалі долучати їх як докази до справ проти російських окупантів в міжнародних інстанціях.

Нагадаємо, що на початку травня в тимчасово окупованому Росією Херсоні частково відновили доступ до інтернету, однак працює він тепер не через українську телекомунікаційну інфраструктуру, а через російську.

За даними моніторів організації NetBlocks, 30 квітня майже повне відключення інтернету на Херсонщині вплинуло на багатьох українських провайдерів, зокрема “Укртелеком”, “Київстар” і “Воля”. Також  щонайменше одне анонімне російське джерело розповіло тоді аналітикам, що Росія прагне розгорнути власну мережу у регіоні для заміни. 

1 травня регіональний провайдер Skynet (“Херсонтелеком”) частково відновив доступ до інтернету в регіоні. Проте дані свідчили, що маршрутизується він через російських провайдерів “Ростелеком” та “Міранда”, що працює в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter