У Херсоні правоохоронці затримали жінку, яка погрожувала розстрілом за відмову брати участь у псевдореферендумі

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У звільненому Херсоні працівники СБУ затримали жительку обласного центру, яка входила до складу місцевого осередку “Партії регіонів”. Після захоплення міста вона добровільно пішла на співпрацю з окупантами й запропонувала свою допомогу у війні проти України.

Про це повідомляє СБУ.

Фото: Служба безпеки України

Так, місцева отримала російський паспорт і “призначення” до лав окупаційної адміністрації РФ. Там вона очолила створену росіянами “дільничну виборчу комісію”.
 
Перебуваючи на “посаді”, жінка допомагала організовувати та проводити незаконний референдум у тимчасово захопленій частині Півдня України. Для цього вона розгорнула широку агітаційну кампанію на підтримку фейкового плебісциту на території одного з районів міста.

Підозрювана особисто закликала людей прийти на “дільниці” і “проголосувати” на користь Росії.

Крім того, вона обходила приватні домоволодіння і вимагала від людей поставити потрібну “відмітку в бюлетенях”. У разі відмови одразу “зверталась” до озброєних росіян, які її супроводжували. У таких випадках окупанти вривалися в оселі громадян і погрожували розстрілом.

Після звільнення Херсона жінка намагалась бути “непомітною” і таким чином уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ все одно викрили її та затримали. У неї виявили паспорт громадянина РФ і партійний квиток проросійської партії.

Фото: Служба безпеки України

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що 12 грудня у деокупованому Херсоні працівники СБУ затримали трьох місцевих жителів, яких підозрюють у колабораціонізмі. Відомо, що чоловіки збирали голоси за проведення псевдореферендуму про приєднання Херсонщини до Росії. Тим, хто відмовлявся брати участь у “голосуванні”, погрожували розстрілом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter