У Харківському СІЗО знайшли камери менш ніж 1 м²: в’язні можуть там тільки стояти

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Харківському слідчому ізоляторі в’язнів здебільшого тримають у камерах з порушеннями умов, зокрема в деяких приміщеннях люди можуть тільки стояти. 

Про це повідомили в Офісі Омбудсмана. 

Окремі режимні корпуси установи, які збудували близько 200 років тому, законсервовано через аварійний стан. Однак через тимчасове припинення курсування планових залізничних, автомобільних варт і особливих варт у спеціальних вагонах та автомобілях у зв’язку з поширенням коронавірусу більшість відвіданих камер установи були переповнені. 

“В окремих камерах понаднормово утримувалися четверо і більше осіб, внаслідок чого не тільки порушуються вимоги щодо норми житлової площі на одну особу, але й право на приватність та гідні умови тримання”, – розповіли монітори. 

Через відсутність фінансування поточний та капітальний ремонт камер і господарських приміщень СІЗО проводять украй повільно, виключно за кошти благодійників та міста, через що більшість камер вкриті грибком та пліснявою. В’язні розповіли моніторам, що в камерах відсутні зливні бачки та питна вода, матраци, на яких їм доводиться спати, зношені, а подекуди в приміщеннях є таргани та клопи. 

В одному з корпусів монітори знайшли камери площею менш ніж 1 м кв., які не передбачені законодавством. Адміністрація пояснила, що там тримають людей, схильних до нападу або в’язнів, які виявляють агресію. Однак, за словами експертів, через брак площі люди вимушені тільки стояти в подібних камерах, а тому навіть нетривале утримання там може розцінюватися як жорстоке поводження.

Харківське СІЗО стало одним з тих, де Мін’юст запустив свій експериментальний проєкт платних камер. Однак монітори розповіли, що в установі можливість перебувати в них передбачено лише для чоловіків, а більша частина утримуваних осіб узагалі не знають про цю можливість. 

Під час перевірки монітори виявили й порушення права на професійну правничу допомогу, адже інформацію про правників розміщено в коридорі, де в’язні не мають змоги з нею ознайомитись. Також в’язні скаржилися на відсутність конвертів у крамниці, що не дозволяє надсилати їм звернення, а деякі розповіли про фізичний тиск із боку працівників та погрози сексуальним насильством. 

На додачу до цього персонал СІЗО не завжди дотримується маскового режиму та не користується гумовими рукавичками, чим порушує вимоги плану протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу. 

Нагадаємо, що на початку року Офіс генерального прокурора зареєстрував три кримінальних провадження за фактами катування в’язнів в Олексіївській виправній колонії в Харкові. Люди розповідали, що в установі їх били по різних частинах тіла, прив’язували скотчем до ліжка, душили за допомогою пакета на голові, робили “розтяжку” та катували електричним струмом. Деяких в’язнів у колонії ґвалтували, через що декілька чоловіків навіть намагалися вчинити самогубство. 

Згодом стало відомо, що адміністрація колонії вибиває з в’язнів, які скаржилися на катування правозахисникам та в ДБР, відмови від заяв.

ZMINA докладно розповідала про те, що відбувається в колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter