У колонії на Харківщині з в’язнів, які скаржилися на катування, вибивають відмови

Дата: 06 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Адміністрація Олексіївської колонії на Харківщині вибиває з в’язнів, які скаржилися на катування правозахисникам та в ДБР, відмови від заяв. 

Про це розповіли в Харківській правозахисній групі. 

29 січня в установі сплив термін особливого стану, який запровадили після нібито бунту, однак правозахисники все одно мали проблеми, коли намагалися потрапити в колонію. За декілька днів до цього, 21 січня, в установі змінилося керівництво, а тому до в’язнів почали пускати адвокатів, яким раніше відмовляли в доступі.

Однак адміністрація пускає до себе не більш ніж одного захисника за раз, що створює чимало складнощів. 

“Підзахисних на побачення з адвокатом викликають досить повільно, інші захисники змушені довго (іноді безрезультатно) чекати своєї черги. Крім того, адміністрація колонії беззастережно вводить юристів в оману”, – розповідають у ХПГ.

Адвокатка Ганна Овдієнко прийшла до підзахисного, який звернувся по допомогу ще на початку січня. На той момент, як розповідають правозахисники, вона його жодного разу не бачила, адже засуджений спілкувався до цього з її колегою Тамілою Беспалою. У результаті чоловік, якого вивели, ні на що не скаржився і від послуг адвокатки відмовлявся.

Після цього з в’язнем спробувала поспілкуватися сама Беспала.

“Співробітник сказав, що Б. відмовляється зі мною зустрічатись, оскільки він рознервувався від попередньої зустрічі з адвокатом Овдієнко. Я сказала, що добре знаю, який Б. на вигляд, і попросила викликати або самого підзахисного, або нехай приходить керівництво з його особовою справою та відеозаписами з камер спостереження, оскільки мені відомо, що до адвоката Овдієнко приходила інша особа, яка представилася Б. Через тривалий час до мене таки привели Б., він сказав, що до нього вперше прийшов адвокат. Ні Овдієнко, ні будь-хто інший після 3 січня до нього не приходив”, – розповіла адвокатка.

На сьогодні, як розповіли правозахисники, вже кілька засуджених, які готові були свідчити про тортури в Олексіївській колонії, відмовилися від своїх свідчень, адже на допитах, що проводять слідчі ДБР і прокуратури, присутні не адвокати потерпілих, а співробітники закладу – часто саме ті люди, які брали участь у катуванні.

Також адміністрація під загрозою застосування фізичного насильства вже змусила засуджених, які подали заяви про скоєні злочини, написати письмові відмови від них, запевняє керівник Центру стратегічного захисту ХПГ Геннадій Токарев. За цим фактом до ДБР уже подано повідомлення про примушення свідків та потерпілих відмовитися від давання свідчень.

“24 січня до адвокатів засуджених надійшла інформація, що адміністрація установи прослуховує розмови засуджених з адвокатами під час конфіденційних побачень та передає зміст їх спілкування засудженим, при цьому адміністрація намагається дискредитувати адвокатів перед засудженими”, – розповіли в ХПГ.

Нагадаємо, що на початку року Офіс генерального прокурора зареєстрував три кримінальних провадження за фактами катування в’язнів в Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові. Люди розповідали, що в установі їх били по різних частинах тіла, прив’язували скотчем до ліжка, душили за допомогою пакета на голові, робили “розтяжку” та катували електричним струмом. Деяких в’язнів у колонії ґвалтували, через що декілька чоловіків навіть намагалися вчинити самогубство. 

ZMINA докладно розповідала про те, що відбувається в колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter