У Київському СІЗО відкриють платні камери для жінок

Дата: 02 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Київському слідчому ізоляторі планують відкрити платні камери з поліпшеними умовами для жінок.

Про це повідомила заступник міністра юстиції Олена Висоцька, передає Укрінформ.

Київське СІЗО стало першою установою в Україні, де Мін’юст почав проєкт так званих платних камер ще в травні, однак тоді їх відкрили лише для чоловіків. 

“Був карантин, було перенаповнення слідчого ізолятора, і жіночий корпус був перенаповнений, не було куди відселити ув’язнених, щоб зробити платні камери. Зараз підуть етапи після вироків суду, засуджені від’їжджатимуть до місць уже виконання покарань, до в’язниць, ми звільнимо місце, і я думаю, що нам потрібно в Київському СІЗО точно хоча б одну камеру (поліпшену. – Ред.) таку передбачити”, – пояснила Висоцька. 

Водночас заступниця очільника Мін’юсту звернула увагу, що жіночий корпус Київського СІЗО новіший за інші корпуси й умови в ньому кращі, ніж у звичайних корпусах для чоловіків, а тому, щоб оформити платні камери для жінок, треба буде провести косметичний ремонт і придбати побутову техніку.

Відомо, що вартість розміщення в одній двомісній, одній тримісній та двох чотиримісних камерах з поліпшеними умовами у Київському СІЗО залежить від терміну, за який здійснюється оплата: ціна коливається від 2 тис. грн за добу та 8 тис. грн за тиждень до  12 тис. грн за місяць. На сьогодні, окрім Києва, до проєкту Мін’юсту приєднались Одеса, Харків та Чернігів

Нагадаємо, що відкриття так званих платних камер спричинило невдоволення, зокрема, у голови парламентського Комітету з прав людини Дмитра Лубінця. За його словами, така практика фактично запроваджує дискримінацію людей за фінансовими можливостями.

“Це неприйнятно, коли той, у кого є гроші, перебуває в кращих умовах”, – казав він. 

Читайте також: Платні камери в СІЗО: “реформа пенітенціарки” чи крок до легалізації нерівності?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter