У Грузії збираються ухвалити пакет законів проти ЛГБТ, заборонивши марші, згадки в медіа та трансперехід

Дата: 04 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Грузинська керівна партія “Грузинська мрія” внесла до парламенту 19 законопроєктів під загальною назвою “проти ЛГБТ-пропаганди серед неповнолітніх і для захисту сімейних цінностей”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Фото: Sputnik Грузия

Речник парламенту Шалва Папуашвілі розповів, що в одному із законопроєктів міститься пропозиція щодо запровадження нового державного свята – Дня святості сім’ї, який пропонують відзначати 17 травня, одночасно з Міжнародним днем боротьби проти гомофобії, біфобії та трансфобії.

Інші законопроєкти, зокрема, передбачають такі заходи:

  • заборона на проведення маршів, зборів чи маніфестацій для популяризації одностатевих шлюбів;
  • заборона на “реєстрацію альтернативного шлюбного союзу”;
  • заборона на всиновлення дітей негетеросексуальними парами;
  • заборона будь-яких медичних процедур зі зміни статі;
  • заборона “ЛГБТ-пропаганди” у сфері освіти та медіа, зокрема спеціальна комісія стежитиме за тим, щоб у мистецьких творах не було пропаганди одностатевих стосунків чи інцесту;
  • заборона на обмеження використання термінів “мама” і “тато” в державних установах та приватних компаніях.

Папуашвілі додав, що обговорюються також конституційні зміни аналогічного змісту, для яких потрібна підтримка трьох чвертей депутатів, включно з опозицією. Для законодавчого пакета потрібна більшість у парламенті. Очікується, що законопроєкти затвердять у першому читанні під час весняної сесії, а ухвалять у другому та третьому читанні – під час осінньої.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе, коментуючи цей законопроєкт, зазначив, що слід чітко відокремлювати захист прав людини від пропаганди. Він підкреслив, що права людини в Грузії захищені й повинні суворо дотримуватися, але пропаганда є неприйнятною і законопроєкт стосується саме її.

Раніше ZMINA вже писала, що у квітні “Грузинська мрія” офіційно внесла пропозиції змін до Конституції країни, спрямовані на “протидію ЛГБТ-пропаганді”. У партії наполягають, що запропоновані зміни жодним чином не обмежують права людини, права на свободу зібрань та вираження поглядів.

Нагадаємо, що 8 липня минулого року в столиці Грузії представники проросійського радикального угруповання Alt-Info зірвали ЛГБТ-фестиваль Tbilisi Pride. Вони прорвали поліційний кордон до місця проведення фестивалю і розгромили його.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter