У грудні в Україні зафіксували 9 злочинів проти свободи слова, майже половину з них вчинили російські окупанти

Дата: 31 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Експерти Інституту масової інформації зафіксували у грудні 2022 року дев’ять злочинів проти свободи слова в Україні. З них п’ять вчинила Росія проти українських медіа і журналістів.

Про це повідомляє ІМІ.

Джерело: ІМІ

За даними моніторингу ІМІ, серед російських злочинів – обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, а також присвоєння бренду і створення фейкових клонів місцевих видань для поширення російської агресивної пропаганди.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували чотири випадки порушення свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання та юридичного тиску. Такі випадки зафіксовано в Києві, Луцьку, Харкові та на Рівненщині.

Відомо, що 20 грудня в бою з російськими окупантами на Бахмутському напрямку загинув журналіст видання “Суспільне Херсон” Антон Коломієць. 17 жовтня він став до лав ЗСУ. До цього Антон працював ведучим і режисером на телеканалі “Скіфія”, пізніше – на “Суспільне Херсон”. 

Коломієць став 43-м медійником, що загинув унаслідок російської агресії в Україні. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 35 загинули як учасники бойових дій або стали жертвами російських обстрілів не під час виконання журналістських обов’язків.

Крім того, 19 грудня під російський обстріл у Херсоні потрапили двоє італійських журналістів, поранення отримав репортер Клаудіо Локателлі. Їхнє авто пошкоджено. Журналісти заявили, що вогонь по їхній машині був відкритий навмисно. 

На Донеччині під російський обстріл потрапили знімальні групи “Фактів ICTV”. Спеціальний кореспондент “Фактів ICTV” Костянтин Мельников розповів, що вони працювали з військовими на околицях Бахмута. За словами журналіста, ймовірно, окупанти помітили їх із дрона, оскільки через декілька хвилин медійників обстріляли. В результаті їхня автівка була ушкоджена. Костянтин Мельников не відкидає, що російські військові знали, що обстрілюють журналістів. 

Журналістка та оператор “Телебачення Торонто” – Аліна Шеремета і Олег Архангородський потрапили під обстріл під час зйомок сюжету про батальйон “Карпатська Січ”, роботу танкістів та аеророзвідників.

Нагадаємо, впродовж десяти місяців повномасштабної війни російська армія скоїла 467 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter