У громадянського журналіста Тимура Ібрагімова в російському ув’язненні погіршився зір

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня Тимура Ібрагімова під час незаконного ув’язнення через неналежні умови утримання погіршився зір. Чоловік з дитинства має інвалідність із зору третьої групи.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на його дружину Діляру Ібрагімову, яка відвідала свого чоловіка в російській виправній колонії №5 Рязанської області.

Тимур Ібрагімов

Як відомо, Росія незаконно засудила громадського журналіста до 17 років ув’язнення в справі “Хізб ут-Тахрір”, ісламської політичної партії, яка заборонена в РФ, але є легальною на всій території України, зокрема в тимчасово окупованому Криму.

За словами дружини, Тимур Ібрагімов постійно потребує очних крапель. Про якусь медичну допомогу в колонії не йдеться, резюмувала дружина.

Тимур має нормальні відносини з адміністрацією – без конфліктів, на роботу його ще не затвердили.

Харчування одноманітне, іноді подають свинину, від якої він відмовляється через релігійні погляди.

“Тут (на відміну від СІЗО. – Ред.) більш просторо і можна пересуватися територією і дивитися на небо без ґрат”, – поділився Ібрагімов умовами утримання в колонії.

11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. 21 травня 2018 року були затримані у своїх будинках та заарештовані в межах цієї ж кримінальної справи Едем Смаїлов та Сервер Мустафаєв. За версією слідства, провина затриманих кримських татар полягала в причетності до діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір” у Криму.

У Росії її організацію заборонено з 2003 року. На території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. Перші арешти за цією категорією кримінальних справ у Криму розпочались у 2015 році, коли на території півострова почали впроваджувати норми російського законодавства.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. А 21 травня 2018 року – координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема СмаїловаФСБ звинувачує всіх затриманих чоловіків, які понад три роки перебували в слідчому ізоляторі, в участі в легальній в Україні, але забороненій Росією в тимчасово окупованому Криму релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”.

Сулейман Асанов народився 1977 року, філолог і викладач турецької та кримськотатарської мови й літератури, до арешту – ресторатор і громадський журналіст “Кримської солідарності”.

Тимур Ібрагімов, 1985 року народження, філолог англійської та української мов, перекладач, до арешту – підприємець у сфері IT та мобільного зв’язку, громадський журналіст “Кримської солідарності”.

16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах цієї справи кримським татарам. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернеса Аметова визнано невинуватим і звільнено в залі суду.

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Кримська солідарність раніше детально окреслила низку порушень прав політв’язнів “другої Бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

За даними голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, Росія ув’язнила 14 професійних громадянських журналістів. Двох з них – Ірину Данилович та Вілена Темер’янова – росіяни затримали після 24 лютого 2022 року.

Наразі понад 150 громадян України є політв’язнями, три десятки з них Росія ув’язнила після повномасштабного вторгнення.

Як відомо, українські правозахисники прирівнюють ув’язнення політв’язнів з інвалідністю до катувань. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter