У ГПУ розробили дорожню карту виходу зі збройного конфлікту

Дата: 22 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

В Україні розробили два законопроєкти в межах концепції перехідного правосуддя на Донбасі. Перший стосується державної політики у сфері захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту, а другий – соціально-правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України.   

Про це під час засідання робочої групи щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій розповів генеральний прокурор, співголова Комісії з питань правової реформи Руслан Рябошапка, повідомляє пресслужба ГПУ. 

Напрацьовані законопроєкти, каже Рябошапка, узагальнюють світовий досвід застосування норм перехідного правосуддя для України:

“Фактично це є дорожньою картою, що застосовується у світі для виходу зі збройного конфлікту, подолання його наслідків, досягнення миру, гарантування неповторення конфлікту, розслідування найтяжчих злочинів, вчинених під час збройного конфлікту, і гарантування захисту прав людини”. 

Генпрокурор зауважив, що в найкоротші строки документи передадуть на розгляд президентові.

Водночас заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов додає, що одним з основних елементів перехідного правосуддя є також притягнення винних до відповідальності за скоєння міжнародних злочинів. 

Йдеться про воєнні злочини та злочини проти людяності.

Для того аби напрацювати єдину методику розслідування таких злочинів, каже чиновник, у структурі Генеральної прокуратури створили Департамент нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Нагадаємо, що законопроєкт, який забезпечить соціальний та правовий захист людей, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, нещодавно презентувало Міністерство в справах ветеранів. У документі йдеться, зокрема, й про безоплатну медичну та психологічну допомогу, сприяння працевлаштуванню та забезпечення тимчасовим житлом після звільнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter