Гроші, робота та житло для полонених: Мінветеранів презентувало новий законопроєкт

Дата: 08 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство у справах ветеранів презентувало законопроєкт, який забезпечить соціальний та правовий захист людей, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України. Йдеться, зокрема, й про безоплатну медичну та психологічну допомогу, сприяння працевлаштуванню та забезпечення тимчасовим житлом після звільнення.    

Про це сьогодні під час пресконфренції повідомила міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда, передає кореспондентка видання ZMINA.

“Має закінчитися врешті питання ручного врегулювання, точкової допомоги, як фінансової, так і правової, родинам полонених, поки ті перебувають в ув’язненні, та самим полоненим, яким держава має забезпечити соціальну, психологічну та медичну підтримку після звільнення”, – зауважила міністерка. 

Вона додала, що до розробки законопроєкту були залучені офіс президента, представники громадських організацій, а також родини тих, хто досі перебуває у полоні, родини звільнених українців та самі звільнені. 

Водночас Коляда зазначила, що представлений проєкт закону не є кінцевим варіантом і його автори готові до критики та пропозицій:

“Далі над документом ми працюватимемо спільно з профільним комітетом [з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій] Верховної Ради. Я знаю, що офіс президента пропонуватиме внести його як невідкладний. Наше завдання – публічно підтримати законопроєкт, щоб ми вийшли на фінальний етап вже в цьому році”.  

Так, проєкт закону пропонує щорічну грошову допомогу на час позбавлення свободи та одноразову грошову допомогу після звільнення.  

Серед інших гарантій: безоплатна стоматологічна допомога, зокрема зубопротезування, збереження місця роботи та займаної посади упродовж періоду позбавлення волі, відшкодування витрат на правову допомогу, безоплатну вторинну допомогу, відстрочення платежів за зобов’язаннями, звільнення від сплати податків, неустойки (штрафу, пені).

Крім того, законопроєкт має на меті забезпечити право на освіту для позбавлених свободи та їхніх дітей. 

Проєкт закону визначає три категорії осіб, які зможуть отримувати допомогу. Йдеться про позбавлених свободи з політичних мотивів – досі в полоні на території Росії та окупованого Криму перебуває не менше 87 людей,  цивільних заручників – наразі відомо більше, ніж про 120 осіб, а також військовополонених – це не менше 28 людей. 

Передбачається, що у разі прийняття документу, захист отримають всі, хто підпадає під ці категорії, зокрема  звільнені після 20 лютого 2014 року. Це більше, ніж 3 тисячі осіб. 

Чи належить людина до однієї з категорій, визначатиме міжвідомча комісія. До неї увійдуть представники міністерств, правоохоронних органів України та інших органів державної влади, міжнародних та громадських організацій. 

Для обліку та обробки інформації про таких осіб також планують створити окрему електронну базу даних.  

Нагадаємо, протягом п’яти років збройної агресії з боку Росії  в Україні розробили сім законопроектів, які мали б опікуватися правами бранців Росії. Лише два з них дійшли до розгляду у Верховній Раді, але їх так і прийняли остаточно. Водночас, на переконання правозахисних організацій, зокрема Об’єднання родин політв’язнів, жоден з цих цих законопроєктів не передбачав комплексного вирішення усіх проблем полонених та політв’язнів. 

Так, рекомендований до розгляду у парламенті у травні 2019 року законопроєкт №8337 передбачав фінансову допомогу заручниками лише після звільнення. Її можна було б отримати, звернувшись “за місцем реєстрації”. Утім, більшість незаконно позбавлених волі осіб мають реєстрацію на тимчасово окупованих територіях.

Водночас, за свідченнями родин політв’язнів, найбільшої підтримки, зокрема правової, полонені потребують протягом перебування у несвободі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter