У France24 перепросили за проросійський сюжет в ефірі

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Дирекція телеканалу France24, фінансованого урядом Франції, перепросила через вихід сюжету про військовий табір російських військ на окупованій території та нагадала про послідовну підтримку нашої країни.

Про це йдеться у відповіді на запит телеканалу “Еспресо”, багаторічним ексклюзивним партнером якого є французьке медіа.

Редакція “Еспресо” звернулася до керівництва французького мовника через вихід скандального сюжету із проханням пояснити, як він потрапив в ефір і якою є позиція телеканалу з цього приводу. До з’ясування питання трансляцію матеріалів France 24 на телеканалі призупинили.

У відповіді на запит директорка France 24 Ванесса Бургграф назвала інцидент “прикрою помилкою”. Вона пояснила, що в ефір телеканалу потрапив скорочений те перекладений англійською франкомовний сюжет національного громадського телебачення Франції — France Televisions. В процесі скорочення та перекладу сюжету був втрачений контекст матеріалу, про що телеканал щиро шкодує, написала вона.

Бургграф запевнила українських колег, що докладе усіх можливих зусиль, щоб помилка більше не повторилася, і наголосила, що France 24 від початку повномасштабного наступу Росії широко та об’єктивно висвітлює вторгнення в Україну.

У редакції французького мовника наголосили, що його журналісти щодня протистоять російській пропаганді, розвінчують фейкові новини, створюють унікальні продукти задля розкриття справжнього обличчя російської агресії. Зокрема, провели денний марафон чотирма мовами світу до річниці нападу на Україну 24 лютого 2023 року, в ньому взяли участь 17 журналістів, а також зняли повнометражний документальний фільм про опір українців окупантам у Херсоні.

Аналогічні листи Бургграф надіслала президенту та начальнику штабу Збройних сил України, уточнили в “Еспресо”.

Зараз трансляції матеріалів французького мовника на “Еспресо” відновили.

Нагадаємо, що телеканал France 24, який фінансується урядом Франції, в сюжеті від 13 квітня 2023 року назвав український контрнаступ “ворожим”, сам сюжет місцеві журналісти знімали з табору російських окупаційних військ.

В сюжеті не було жодних згадок про те, що Росія веде загарбницьку війну в Україні, проте відео містило елементи російської пропаганди. Так, один з окупантів в сюжеті каже, що “з гідністю захищає історію” своєї країни. Водночас на іншому росіянині можна побачити кепку з буквою Z і символами Радянського Союзу.

Того ж дня посол України у Франції Вадим Омельченко розкритикував сюжет, назвавши його “поганим прикладом так званої нейтральної журналістики”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter