У Фінляндії викрили торгівців людьми, серед потерпілих – українці, латвійці та естонці

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Фінські та естонські поліцейські провели розслідування ймовірних випадків торгівлі людьми за обтяжувальних обставин у будівельному секторі. За даними слідства, іноземців з Латвії та Естонії заманювали до Фінляндії для примусової праці. 

Про це повідомляє національна телерадіомовна компанія Фінляндії “Yle”.

Фото: H2 View

Підозрювані залучали працівників для виконання різноманітних завдань у сфері будівництва через засновані ними фірми. Працівників, які приїхали до Фінляндії, ймовірно, вводили в оману та втягували в борги, тому їхня згода на роботу не може вважатися свідомим і добровільним вибором.

“За інформацією поліції, підозрювані, наприклад, скористалися залежністю відповідних осіб від роботодавця через відсутність у них знань мови та брак ресурсів. Крім того, під час попереднього розслідування підозрюється, що на деяких співробітників спрямовували насильство та погрози”, – зазначив керівник розслідування, комісар з кримінальних справ з Центральної кримінальної поліції Марко Хейнонен.

Поліція підозрює, що умови праці були незадовільні: робочі дні – довгими та без можливості зробити перерву. У кількох випадках заробітну платню частково чи повністю не виплатили. 

Відомо, що організація обіцяла робітникам безоплатне житло у Фінляндії та зарплату за виконану роботу. Однак зрештою працівники, які приїжджали до Фінляндії, мали платити за житло, а з їхньої заробітної плати вираховували різні витрати, приміром на спецодяг та обладнання.

Також працедавці накладали грошові штрафи, які пояснювали пропусками, неякісно виконаною роботою або використанням телефона в робочий час. Через це зарплата кількох осіб була настільки низькою, що вони навіть заборгували своєму роботодавцю.

Працівників реєстрували як легких підприємців у компанії, що виставляє рахунки. Водночас вони фактично не знали про домовленості та не розуміли, що таке легке підприємництво.

“Метою цієї домовленості було серед іншого уникнути виконання обов’язків роботодавця, зменшити зарплату, переказати гроші від потерпілих до підозрюваних та уникнути виплат пенсійного страхування. Легке підприємництво дозволило штучно зменшити заробітну плату потерпілих шляхом вирахування з неї різних витрат”, – пояснив Хейнонен.

Жертви – переважно громадяни Латвії, Естонії та України. Потерпілих можуть бути сотні.

Серед тих, хто опиниться на лаві підсудних, здебільшого громадяни Естонії. 

Раніше ZMINA писала, що в січні в Іспанії викрили злочинну мережу, члени якої експлуатували працю українських мігрантів, змушуючи українських мігрантів виготовляти по пів мільйона пачок сигарет на день.

Нагадаємо, що за минулий рік у Франції зареєстрували сім випадків торгівлі людьми серед українських біженців. Однак є висока ймовірність того, що справжня кількість таких випадків значно більша, оскільки процедура підтвердження цих злочинів доволі складна.

Крім того, понад 200 українських біженців, які виїхали через повномасштабну війну РФ проти України, постраждали від трудової експлуатації в Нідерландах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter