У Фінляндії розпочали попереднє розслідування проти російського бойовика Яна Петровського за підозрою у скоєнні терористичних злочинів в Україні

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Фінляндії поліція розпочала попереднє розслідування проти одного з лідерів російської диверсійно-штурмової розвідувальної групи “Русич” Яна Петровського (Воїслава Тордена).

Його підозрюють у скоєнні терористичних злочинів в Україні, пише місцеве видання Yle.

Ян Петровський. Фото: Giovanni_Pigni

Після вивчення матеріалів, які Україна надіслала Фінляндії, місцеві правоохоронці ухвалять рішення про те, чи розпочинатимуть розслідування за фактом тероризму. Це може статися уже наступного тижня, пише видання.

Розслідування матиме винятковий характер, оскільки підозрюваний не є громадянином Фінляндії, а ймовірні злочини він скоїв за межами країни. Проте закони країни дозволяють розслідувати такі справи.

Нагадаємо, що Ян Петровський на прізвисько “Слов’ян” воював на території України у 2014–2015 роках і вчиняв воєнні злочини проти українських військових.

Петровський є одним із лідерів російського неонацистського угруповання “Русич”. ZMINA розповідала про це угруповання, члени якого, наприклад, закликають вбивати українських дітей, проводячи над ними “наукові експерименти”.

Бойовики “Русича” 5 вересня 2014 року із засідки розстріляли колону “Айдара” біля селища Металіст на Луганщині. Вони добивали тих, що вижив, і катували полонених, а потім фотографувались біля тіл убитих.

Україна вимагала екстрадиції Петровського у 2016-му, коли його затримали у Норвегії, втім, тоді він поїхав до Росії.

Петровський перебуває під санкціями в багатьох країнах світу, як й інший лідер “Русича” Олексій Мільчаков, він також воював у Сирії. 

Раніше ZNINA повідомляла про те, що Петровського, затриманого у Фінляндії, не екстрадуватимуть до України через умови утримання в українських пенітенціарних установах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter