У дніпровському пансіонаті для літніх одну з підопічних знайшли у синцях та непритомною

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Моніторингова група Офісу Омбудсмана відвідала приватний пансіонат для літніх людей “Милий дім” у Дніпрі й зафіксувала там порушення прав людини.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Фото: Омбудсман України

Зокрема, монітори помітили, що в пансіонаті не облаштовано приймально-карантинної кімнати чи ізолятора для запобігання поширенню захворювань. Також в установі не дотримуються температурного режиму, у приміщеннях задуха та сморід. Водночас підопічні не мають доступу до свіжого повітря.

Серед інших порушень прав підопічних – недотримання норми площі на одну особу в кімнатах проживання з декількома підопічними та неналежно організоване харчування для підопічних. Так, у холодильнику безлад, а встановити терміни зберігання неможливо, оскільки продукти не промарковано. Не дотримано товарного товариства.

Крім того, у пансіонаті відсутні інформаційні стенди для обізнаності підопічних про свої права та можливість їхнього захисту. Працівники закладу не організували дозвілля для підопічних.

Під час моніторингового візиту група національного превентивного механізму знайшла на другому поверсі пансіонату непритомну жінку літнього віку, яка лежала на підлозі, без одягу, з численними синцями на тілі. Для з’ясування обставин перебування жінки в такому стані та надання їй невідкладної допомоги викликали представників поліції та швидкої. Надалі жінку госпіталізували до лікарні.

Також на другому поверсі виявили чотирьох підопічних, які перебували в зачиненій на клямку кімнаті.

За результатами візиту монітори складуть звіт, а Омбудсман – вживатиме відповідних заходів реагування.

Лубінець наголосив, що громадяни, права яких порушили, можуть звернутися до нього:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
  • за номерами телефонів: 0 800 501 720; 044 299 74 08.

Нагадаємо, що в Україні, за інформацією обласних військових адміністрацій, соціальні послуги стаціонарного догляду надають у 253 приватних пансіонатах. Проте фактична кількість таких установ може бути в рази більшою. Відсутність контролю за діяльністю таких закладів може призвести до погіршення стану з дотриманням прав осіб, які там перебувають.

У 2023 році громадська організація “Україна без тортур” відвідала 16 приватних пансіонатів та в кожному з них зафіксувала факти порушення прав людей з інвалідністю та людей з маломобільних груп населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter