В українських приватних пансіонатах зафіксували порушення прав людей з маломобільних груп населення – моніторинг

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні, за інформацією обласних військових адміністрацій, соціальні послуги стаціонарного догляду надають у 253 приватних пансіонатах. Проте фактична кількість таких установ може бути у рази більшою. Відсутність контролю за діяльністю таких закладів може призвести до погіршення стану з дотриманням прав осіб, які там перебувають.

У 2023 році громадська організація “Україна без тортур” відвідала 16 приватних пансіонатів та в кожному з них зафіксувала факти порушення прав людей з інвалідністю та людей з маломобільних груп населення. 

Про це йдеться в аналітичному звіті “Додержання прав людини старшого віку та осіб з інвалідністю надавачами соціальних послуг приватної форми власності під час війни”. 

Фото: “Україна без тортур”

Так, у 16 пансіонатах приватної форми власності отримували послуги стаціонарного догляду 607 людей літнього віку – 395 жінок та 212 чоловіків. Із загальної кількості клієнтів 177 мають порушення рухових функцій.

Факти порушення прав людей з інвалідністю монітори зафіксували у всіх відвіданих приватних пансіонатах. Типовими порушеннями є непристосованість закладів до потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. 

Йдеться, серед іншого, про такі порушення:

  • заклади не обладнані ліфтами або підйомниками;
  • коридори не обладнано поручнями;
  • пандуси не мають поручнів;
  • відсутнє маркування сходинок сходового маршруту;
  • санітарно-гігієнічні кімнати не облаштовано відповідно до потреб осіб з інвалідністю;
  • відсутнє обладнання тривожною сигналізацією окремих санітарно-гігієнічних приміщень тощо.

Крім того, майже у всіх відвіданих закладах монітори зафіксували факти, що можуть свідчити про порушення права на охорону здоров’я. Типовим є здійснення медичних маніпуляцій без ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.

У більшості закладів відсутня медична документація клієнтів, що унеможливлює здійснення контролю за виконанням призначень лікарів. За відсутності медичної документації неможливо зробити висновки, чи взагалі отримують клієнти призначені саме їм ліки, у якому дозуванні та коли вони їх приймають, а також хто з персоналу відповідальний за їх прийом.

Також у 13 відвіданих закладах зафіксовано порушення права на свободу та особисту недоторканність. Типовим порушенням є укладання договорів про надання соціальної послуги не з отримувачем послуги, а з їхніми родичами.

Нагадаємо, що під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter