У Дніпрі запрацював ще один притулок для постраждалих від домашнього насильства

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Дніпрі відкрили притулок для жінок, постраждалих від домашнього та ґендерно зумовленого насильства.

Про це повідомила представниця Фонду народонаселення ООН Ганна Карпеченкова у фейсбуку. 

Притулок, який відкрили в місті у 2016 році. Фото: Суспільне Дніпро

Перший притулок для жертв домашнього насильства в Дніпрі відкрили ще у вересні 2016 року. Однак потрапити тули могли тільки 14 жінок з дітьми, а після декількох років роботи центр узагалі опинився під загрозою закриття через борги за комунальні послуги. 

Водночас жінки, що потерпають від насильства вдома, однак не мають дітей, не могли знайти прихисток у цьому центрі, а тому міська влада разом з Фондом народонаселення ООН відкрили для них ще один притулок.

“Кількість звернень із приводу домашнього та ґендерно зумовленого насильства зросла. Пандемія, на жаль, сприяє цьому зростанню. І вона не закінчується… Раніше, якщо ти постраждала від дій чоловіка, співмешканця або інтимного партнера і не маєш дітей, то заховатися в місце безпеки можливості в місті не було (за винятком громадських ініціатив). Тепер місце безпеки є, в ньому є психологи й соціальні працівники, а також комфортні умови перебування”, – розповідає Карпеченкова.

Скористатися послугами притулку можна:

  • через мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги за телефоном 056 785 73 60;
  • зателефонувавши в поліцію на номер 102 (варто зазначити, що у вас відбувається саме домашнє насильство);
  • повідомивши Дніпровський міський центр соціальних служб та його відділення в районах за телефоном 056 767 18 46;
  • повідомивши Громадську ініціативу з допомоги жінкам і дітям, постраждалим від насильства, “Пані Патронеса” за телефоном 099 632 77 01.

Нагадаємо, що минулого року за домашнє насильство в Україні засудили 921 людину. За рік кількість повідомлень про домашнє насильство зросла в країні на 66%.

Уже два роки систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо рідних та близьких в Україні є злочином. Нове законодавство також дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи й не контактувати з нею, на строк до 10 днів.

Однак, як показують дослідження, роблять це поліцейські неохоче. Через неефективне реагування на домашнє насильство Україна має платити тисячі євро компенсації за доведені порушення в ЄСПЛ.

Нещодавно в Запоріжжі влада, попри тисячі скарг про домашнє насильство, вирішила не створювати кризової кімнати для потерпілих. Згідно з офіційними даними, які наводять в адміністрації міста, за дев’ять місяців минулого року кількість звернень від постраждалих збільшилась удвічі та сягнула більш ніж 5 тисяч. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter