У Дніпрі СБУ провела “профілактичну бесіду” з учасником акції на підтримку Стерненка

Дата: 26 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Дніпрі працівники СБУ провели “профілактичну бесіду” на робочому місці з Вірославом Цюп’яком, учасником акцій протесту на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на пресслужбу СБУ та Сергій Стерненко у фейсбуці.

Вірослав Цюп’як

За словами Стерненка, 15 червня Вірославу Цюп’яку телефонували чоловіки, які представлялися працівниками СБУ у Дніпрі та вимагали, щоб він з‘явився до них для розмови, а 25 червня вже прийшли до нього на роботу.

Зайшли в кімнату, де був Вірослав і ще дві людини. Працівники СБУ попросили їх вийти з кімнати, але вони відмовились. Тоді вони сказали їм не знімати і повідомили, що прийшли на профілактичну бесіду. Очевидно, ця “профілактика” це наказ згори“, – написав Сергій Стерненко.

Працівники СБУ, як зазначає Стерненко, чинили тиск на Цюп’яка, тому юридична компанія “Міллер”, яка захищає інтереси одеського активіста в судах, звертатиметься до ДБР із заявою про злочин.

У Службі безпеки України своєю чергою кажуть, що діяли в рамках повноважень та згідно з чинним законодавством.

У рамках зазначеного проведено правороз’яснювальну бесіду з одним із мешканців Дніпропетровщини, який є організатором та учасником відповідних масових акцій протесту на території Дніпропетровського та інших регіонів України, а також у м.Києві. Громадянину доведено про можливі негативні наслідки від радикальних дій, які можуть призвести до вищезазначених правопорушень. Всі реалізовані дії відповідають переліку завдань і повноважень Служби, визначених Конституцією та законодавством України. Служба безпеки України в межах своєї компетенції постійно вживає системних заходів з недопущення вчинення радикально налаштованими особами під час масових заходів грубих порушень громадського порядку, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади!”, – йдеться у повідомленні.

У СБУ пояснили свою позицію тим, що постановою № 1370-ІХ, яку Верховна Рада прийняла після акції протесту 20 березня 2021 року біля Офісу президента, серед іншого СБУ зобов’язали вивчити обставини, що супроводжували ці події, на предмет організації та/або участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій України та/або пов’язаних з ними осіб.

В Україні право на свободу зібрань гарантується 39 статтею Конституції України. Керівні принципи зі свободи мирних зібрань, які є soft law для України, роз’яснюють, що під свободою зібрань варто розуміти не тільки саму можливість бути присутнім під час публічної акції, а й гарантії забезпечення свободи до зібрання (можливість його безперешкодно організувати, поінформувати, запросити інших) та після зібрання (гарантія непереслідування за участь у мирному зібранні). Так от, коли СБУ приходить і погрожує кримінальною відповідальністю за участь у майбутньому зібранні, яке ще не відбулось і не можна сказати, чи буде воно виходити за межі “мирного зібрання” і що головне, яка в цьому роль конкретного учасника – це є порушенням права на свободу зібрань. У нас навіть стаття в Кримінальному кодексі є: 340. Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”, – написала у фейсбуці Олександра Дворецька, виконавча директорка благодійног фонду “Восток- SOS”.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи, яку в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав однією з найменш надійних установ в Україні.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо.

Думки фахівців щодо поведінки поліції під час акції розділились. Одні кажуть, що невтручання в хуліганські дії є порушенням права на свободу зібрань, однак громадські спостерігачі позитивно оцінили дії поліції під Офісом президента. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter