У Дніпрі через неявку адвокатів перенесли оголошення вироку в справі про замах на вбивство активістки Наталії Ешонкулової

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра переніс судове засідання в справі про напад на громадську активістку Наталію Ешонкулову через неявку адвокатів обвинувачених. Засідання, на якому очікували оголошення вироку, мало відбутися сьогодні, 29 лютого.

Наразі в справі є троє підсудних – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко. Їх обвинувачують у замаху на вбивство, скоєному на замовлення.

Як передає кореспондентка видання ZMINA, у судове засідання 29 лютого не з’явилися всі четверо адвокатів обвинувачених. Вони передали відповідні клопотання колегії суддів.

Щоб не пропустити дату продовження терміну утримання під вартою обвинувачених, суддя ухвалив рішення про призначення їм адвокатів на безоплатній основі.

У коментарі виданню ZMINA Наталія Ешонкулова назвала неявку адвокатів саботажем і стратегією для уникнення покарання обвинувачених.

“На засіданні ми очікували вироку, але нічого не відбулося, адже адвокати вирішили саботувати роботу суду. Я вважаю, що це стратегія – щоб цих людей, яких підозрюють у замаху на моє життя, відпустили. Схожа ситуація була в іншому судовому процесі. Це робиться для того, щоб суд не встиг обрати запобіжний захід, і цих людей випустили на волю. А потім – яким би вирок не був, їх уже не знайдуть, у них уже не поцікавляться, а хто ж були замовники?.. Ситуація дивна, але суд знайшов рішення – будуть залучені адвокати на безоплатній основі, щоб все відбулося, згідно з законодавством. Можливо, процес затягнеться”, – сказала в коментарі виданню ZMINA Наталія Ешонкулова.

Наступне засідання суду відбудеться 4 березня 2024 року.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Невдовзі Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

20 березня перед допитом у суді Андрій Русак заявив, що частково визнає свою провину. Водночас, за його словами, замах на вбивство був “імітацією”, замовленою самою потерпілою задля “підняття рейтингу”. Таку саму заяву зробив інший обвинувачений Чульський на засіданні 15 березня.

Ешонкулова зазначає, що заяви обох неправдиві й мають на меті приховати справжніх замовників замаху на її життя.

Ешонкулова – юристка, яка очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі. Також вона є одною з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter