Обвинувачений у нападі на активістку Наталію Ешонкулову заявив, що частково визнає свою провину

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Амур-Нижньодніпровському районному суді міста Дніпра, який розглядає справу про замах на вбивство громадської активістки Наталії Ешонкулової, сьогодні розпочали допит обвинуваченого Андрія Русака. Перед допитом він заявив, що частково визнає свою провину.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Фото: Юлія Рацибарська

Водночас, за словами Андрія Русака, замах на вбивство був “імітацією”, замовленою самою потерпілою задля “підняття рейтингу”.

За словами потерпілої Наталії Ешонкулової, таку саму заяву зробив інший обвинувачений Андрій Чульський на минулому засіданні, 15 березня.

Наталія Ешонкулова зазначає, що заяви обох неправдиві й мають на меті приховати справжніх замовників замаху на її життя.

“Вони стверджують, що я сама є замовником нападу нібито для того, щоб “підняти свій рейтинг в очах громадськості перед виборами”. Ніяких доказів цього вони надати не можуть. Це лише слова. Ці заяви видаються бажанням якимось чином обілити тих людей, які є справжніми замовниками. Фактично вони визнають, що скоїли злочин, але не зізнаються, хто справжній замовник. Мені як правозахисниці хотіли заткнути рот”, – сказала Ешонкулова в коментарі ZMINA.

Під час допиту Андрій Русак також заявив про те, що під час затримання в Кам’янському влітку 2021 року правоохоронці йому “підкинули сліп-пакет з кристалічною речовиною”. Тепер суд має розв’язати питання щодо залучення Державного бюро розслідування до перевірки цієї інформації.

На засіданні 20 березня Амур-Нижньодніпровський районний суд також продовжив термін тримання під вартою трьом підозрюваним.

Клопотання про продовження запобіжного заходу подав прокурор Олександр Литвиненко, адже вважає, що злочин, який інкримінують обвинуваченим, особливо тяжкий і є ризики того, що обвинувачені можуть втекти або ж скоїти повторні злочини на волі. З цим не погоджувалися їхні захисники, зазначаючи, що за час, поки триває судовий розгляд, а це майже півтора року, ці ризики зменшилися.

Зрештою суд задовольнив клопотання прокурора й продовжив термін тривання підозрюваним на 60 діб без права внесення грошової застави.

Наступне засідання відбудеться 5 квітня. На ньому, як очікується, продовжать допит обвинувачених.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері в Дніпрі двоє зловмисників напали й сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її в під’їзді. У неї пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня 2021 року поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня 2021 року Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. Справу почав розглядати Амур-Нижньодніпровський районний суд Дніпра. А 2022 року в справі з’явився третій фігурант. Оскільки спочатку суд розглядав справу з двома обвинуваченими, а потім ще одній особі було оголошено про підозру, колегія суддів ухвалила рішення почати розгляд заново

Наразі в справі є троє обвинувачених – Андрій Русак, Андрій Чульський та Руслан Кузьменко.

Після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї, зокрема надсилання повідомлень з погрозами. Їх на клопотання активістки приєднали до справи. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter