Напад на активістку із Дніпра Наталію Ешонкулову: у справі – новий підозрюваний, потерпіла заявляє про погрози

Дата: 07 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра об’єднав на засіданні 7 липня дві справи про минулорічний напад на громадську активістку Наталію Ешонкулову, і таким чином наразі встановлено трьох осіб, яким пред’явили обвинувачення.

Про це виданню ZMINA розповіла сама потерпіла.

Наталія Ешонкулова, фото з фейсбук-сторінки активістки

За її словами, третього підозрюваного затримали нещодавно, слідство вважає його другим безпосереднім нападником на неї, а один із раніше затриманих може бути співорганізатором нападу.

Між тим, після затримання третього фігуранта справи Наталія Ешонкулова заявила про спроби тиску на неї: невідомі намагались передати їй гроші на вулиці й зняти це на відео, а також був епізод, коли, дізнавшись, що вона деякий час займалась волонтерською діяльністю, їй намагалися передати військову форму невідомого походження.  

Окрім того, за словами активістки, їй почали надходити повідомлення з погрозами – і вона клопотала про приєднання цих матеріалів до справи про напад.  

Наступне судове засідання заплановане на 11 липня.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року ввечері у Дніпрі двоє зловмисників напали та сильно побили місцеву підприємицю та правозахисницю Наталію Ешонкулову, підстерігши її у під’їзді. У неї було пошкоджено кілька зубів і зламано ніс, лікарі зафіксували струс мозку, а також синці й садна на обличчі. 

Ешонкулова заявила, що вважає злочин замовним і пов’язує побиття зі своєю громадською діяльністю.

16 липня поліція Дніпропетровської області повідомила, що кваліфікувала напад на активістку як замах на вбивство (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

25 липня Нацполіція заявила про затримання двох підозрюваних у нападі на активістку, яких вона впізнала. 

Наталія Ешонкулова очолює громадську організацію “Укри”, засновану 2014 року в Дніпрі, одна з організаторок протестів малих підприємців проти карантинних обмежень у 2020 році, підприємиця, юристка.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter