У червні Конституційний Суд почне розгляд питання ринку землі

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд розпочне розгляд справи за поданнями народних депутатів щодо конституційності земельної реформи в червні.

Про це повідомила в телеграмі представниця Верховної ради в КСУ Ольга Совгиря.

Фото: з відкритих джерел

Одразу три подання щодо земельної реформи до Конституційного Суду скерували ще у вересні минулого року. Як розповідала Совгиря, позиція авторів цих подань зводиться до тези, згідно з якою вільний обіг саме земель сільськогосподарського призначення підриває засади суверенітету і незалежності України, а також що проведення “земельної реформи” можливе лише в разі її схвалення на всеукраїнському референдумі.

“Визнання неконституційною земельної реформи матиме наслідком також і суттєві витрати для бюджету України, адже в такому разі кожен власник земель сільськогосподарського призначення зможе вимагати відшкодування щонайменше часткової вартості належних йому земель в ЄСПЛ через обмеження прав на вільне розпорядження майном”,пояснювала представниця парламенту в КСУ. 

Розгляд справи в червні відбудеться у формі усного провадження із заслуховуванням позицій учасників і залучених експертів у справі та з прямою відеотрансляцією засідання.

Нагадаємо, що парламент ухвалив закон про обіг земель сільськогосподарського призначення в березні минулого року. Зняти мораторій новим президенту та парламенту до виборів рекомендували правозахисники. Вони нагадували, що через запровадження заборони власники паїв не могли вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це, своєю чергою, призвело до тіньового ринку землі та корупції.

Окрім цього, мораторій порушував і права людини. Такого висновку дійшли в ЄСПЛ, коли розглядали справу “Зеленчук і Цицюра проти України”. Суд тоді також зобов’язав українську владу лібералізувати законодавство й скасувати мораторій.

За даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 млн осіб, які так і не змогли продати свої сільгоспземлі. Право власності належить до прав людини, яке захищено статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter