У Чехії до 21 року збільшили строк ув’язнення білорусу, який воював проти України на Донбасі

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий суд у Празі в апеляційній інстанції збільшив до 21 року строк ув’язнення громадянинові Білорусі Олексію Фадєєву, засудженому за участь у війні проти України на Донбасі.

Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській республіці Євген Перебийніс на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: radiosvoboda.org

Чоловік, який легально проживає в Чехії, був засуджений у вересні 2020 року до чотирьох з половиною років позбавлення волі за звинуваченням в участі в організованому злочинному угрупованні.

Під час оголошення рішення суд заявив, що звинувачення не довело в його діях “тероризму”, а лише “участь в організованому злочинному угрупованні”.

“Я тоді також висловив сподівання, що апеляційна інстанція змінить вирок на жорсткіший. Так і сталося. Найвищий суд Праги змінив кваліфікацію злочинів А. Фадєєва на “тероризм”, та ще й у складі організованого злочинного угруповання, і присудив йому 21 рік позбавлення волі”, – написав Перебийніс.

Вирок терористу прокоментували на сторінці Медійної ініціативи за права людини.

“Важливо, що Фадєєва засудили завдяки імплементованому до чеського законодавства принципу універсальної юрисдикції, що дозволяє притягати до відповідальності осіб за певні види міжнародних злочинів, незалежно від громадянства обвинуваченої особи, а також того, де цей злочин був вчинений. Україна вже тривалий час намагається просувати застосування цієї норми країнами, які мають відповідне законодавство (а це, приміром, Німеччина та Швейцарія) щодо бойовиків так званих “ЛНР” та “ДНР”, – йдеться в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у квітні 2021 року Національний центр проти організованої злочинності Чехії провів масштабну операцію, в межах якої затримали щонайменше п’ятьох громадян країни, яких підозрюють у тому, що вони воювали на Донбасі на боці проросійських бойовиків.

Як розповів один з підозрюваних, затриманими керували співробітники ГРУ, які працювали в російському посольстві в Празі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter