У Чехії невідомий чоловік побив двох українок, дізнавшись про їхню національність

Дата: 23 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

13 серпня в чеському місті Пласи на півночі Пльзенського краю стався напад на двох українок – Тетяну та Лілію. Невідомий чоловік накинувся на жінок та почав їх бити, коли дізнався, що вони з України. 

Про це 23 серпня повідомило чеське видання “Novinky”, посилаючись на слова потерпілих.

Фото: Novinky

“Ми пішли з дітьми на карусель. Потім ми з Лілією сиділи на бордюрі й розмовляли. До нас підʼїхала Škoda Octavia з причепом, і чоловік за кермом запитав, чи ми з України. Потім він відʼїхав на кілька метрів, залишив машину заведеною і повернувся до нас”, – розповіла Тетяна.

За її словами, чоловік почав лаятись, а потім напав на жінок. Спочатку він тричі вдарив Тетяну кулаком в обличчя та почав тягнути за волосся, а після цього накинувся і на Лілію. 

У цей момент Тетяна змогла підбігти до автівки нападника та витягла ключ із замка запалювання, щоб той не зміг поїхати. Коли вона збиралася викликати поліцію, до неї ззаду підійшли двоє інших чоловіків і вдарили в спину, від чого вона впустила ключ на землю. 

“Перший нападник підняв його, сів у машину і поїхав геть. Назустріч нам уже йшли дві молоді дівчини та хлопець, які викликали поліцію і швидку допомогу, тому що Ліля лежала на землі, з обличчя текла кров”, – продовжила жінка.

Тетяна передала патрулю поліції фотографію автомобіля з номерним знаком і детально описала нападника.

За словами регіональної фельдшерки Андреа Дівішової, 34-річну Лілію доставили до відділення невідкладної допомоги Пльзеньської університетської лікарні. Згідно з медичним висновком, вона отримала відкритий перелом щелепи, а також перелом вилиці та носа.

Поліція наразі зʼясовує всі обставини справи.

Самі потерпілі, які переїхали до Чехії через кілька тижнів після початку повномасштабної війни, не можуть пояснити мотиву нападу. Однак жінки припускають, що це можна повʼязати з випадком, який стався позаминулого тижня, коли українець зґвалтував і намагався вбити 15-річну дівчину в Пльзені.

“Цей вчинок викликав величезний резонанс, і ненависть людей до українців посилилася. Ми сиділи в гуртожитку і боялися виходити на вулицю”, – підсумувала Тетяна.

Мерка міста Єва Кантор Порадкова розповіла, що Пласи є одним з населених пунктів з найбільшою кількістю українських біженців. Лише в місцевому гуртожитку проживає близько двохсот українських біженців, але до цього часу в місті не виникало жодних серйозних конфліктів з ними. 

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан засудив напад, заявивши, що відповідальність лежить на тих, хто вчиняє злочини на ґрунті ненависті щодо українських біженців.

Доповнено: Наразі чеська поліція затримала та допитує чоловіка, якого підозрюють у жорстокому побитті двох українок у місті Пласи. Поки що жодних звинувачень йому не висунули, але кримінальне провадження триває.

Нагадаємо, що в червні в соцмережах вибухнув скандал через булінг чеськими дітьми дівчинки з України. Під час шкільної екскурсії однокласники української дівчинки Поліни почали цькувати її, запитуючи, чи вона не росіянка. Коли дівчинка сказала, що вона з України, діти плюнули їй в обличчя. Вона записала на відео, а її мати опублікувала це в соцмережах.

Президент країни Петр Павел засудив знущання з дитини. Він наголосив, що проти насильства в школах загалом, але коли це стосується дитини, якій через війну довелося залишити дім і друзів, це “особливо ганебно”. 

А на початку серпня в ресторані CottonClub Brandýs, що розташований у чеському місті Брандис-над-Лабем-Стара-Болеслав, офіціант увімкнув гімн Росії та звук сирени, коли в закладі перебувала біженка з України. Після того як дівчина поширила цю інформацію в тіктоці, власник закладу перепросив та звільнив співробітника. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter