У Чехії хочуть карати за антиізраїльське гасло “Від річки до моря Палестина буде вільною”

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Чехії та правоохоронці обговорюють заходи боротьби з антисемітизмом під час публічних акцій. Зокрема, вони розглядають можливість покарання за гасло “Від річки до моря Палестина буде вільною” за певних обставин.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на Euractiv. 

Фото: Mark Kerrison / Getty Images

“Висновок дискусії полягає в тому, що використання гасла “Від річки до моря Палестина буде вільною” є проблематичним в контексті нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року і може мати ознаки кримінального злочину”, – сказала речниця МВС Чехії Клара Длубалова.

Тобто особа, яка використовує таке гасло, потенційно може бути винною у підтримці та сприянні тероризму, розпалюванні ненависті до групи людей або запереченні, піддаванні сумніву, потуранні чи виправданні геноциду.

“Гасло історично використовувалося переважно в поєднанні з чітко сформульованою вимогою знищення існування держави Ізраїль і ліквідації частини населення будь-якими засобами, зокрема насильницькими”, – пояснила речниця.

Водночас чеська поліція заздалегідь інформує організаторів демонстрацій про суперечливість і проблемність цього гасла.

Раніше парламент Нідерландів визнав гасло “From the river to the sea Palestine will be free” закликом до насильства. Таке ж рішення ухвалила і Баварія. 

Нагадаємо, що у жовтні президент Чехії Петр Павел казав, що будь-які вияви антисемітизму повинні бути засуджені, а винні в таких злочинах мають бути покарані.

За його словами, Європа повинна показати приклад боротьби з антисемітизмом, оскільки останніми днями у світі множаться погрози й атаки на євреїв. Причина цього, зокрема, повʼязана з війною ХАМАСу проти Ізраїлю.

Попри заборону, запроваджену в кількох європейських країнах, там регулярно відбуваються акції на підтримку дій ХАМАСу. На деяких з них правоохоронці фіксують вияви антисемітизму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter