У Британії тренерам заборонили зважувати гімнасток, оскільки це призводить до тривоги та розладів харчування

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Великій Британії тренерам обмежили можливість зважувати гімнасток. Ця процедура вважається “шкідливою практикою”, яка може викликати проблеми з фізичним і психічним здоров’ям спортсменок.

Про це пише BBC.

Фото: Phil Noble / Reuters

Так, нові правила повністю забороняють зважувати гімнасток віком до 10 років. Старших спортсменок до 18 років можна зважувати лише за їхньої згоди і згоди їхніх батьків чи опікунів.

Водночас зважувати гімнасток можуть лише спортивні експерти або медичні працівники і для цього мають бути “науково обґрунтовані аргументи”. Приміром, визначати вагу гімнасток можна буде лише для того, щоб відстежувати їхній зріст або щоб розробити вправи, оптимальні для їхнього тіла.

Таку політику запровадили, щоб боротися зі “шкідливими практиками”, пов’язаними зі зважуванням, оскільки вони викликають у гімнасток проблеми з фізичним і психічним здоров’ям. Зокрема, це розлади харчової поведінки, депресія й тривога.

У 2022 році видання Whyte Review опублікувало доповідь про проблеми гімнастики у Великій Британії, яку підготували на замовлення Міністерства спорту Великої Британії і Sport England.

У звіті зазначали, що гімнастки зазнають емоційного насильства, зокрема через те, що тренери контролюють їхню вагу. Крім того, щодо спортсменок застосовують фізичні покарання, змушують працювати до стану виснаження, а також забороняють їсти, пити й ходити до вбиральні. Деякі тренери навіть обшукують сумки спортсменок, шукаючи їжу.

Колишня гімнастка Елоїза Йотішкі розповіла, що тренери використовували зважування як покарання. У червні 2022 року Йотішкі стала першою гімнасткою, яка виграла цивільну справу проти Британської асоціації гімнастики за недоречні зважування та образи, яких вона зазнавала від тренера Ендрю Гріффітса. Асоціація визнала повну відповідальність і перепросила спортсменку.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року студія Disney вперше представила короткометражний анімаційний фільм про бодипозитив, де головною героїнею є плюс-сайз балерина Бʼянка. Дівчина “бореться” зі своїм відображенням у дзеркалі через низьку самооцінку та дисморфію тіла.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter