У Британії підвищили віковий рейтинг фільму “Мері Поппінс” через дискримінаційний вислів

Дата: 27 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Британська рада з класифікації фільмів (BBFC) підвищила віковий рейтинг фільму “Мері Поппінс” з U (підходить для будь-якого віку) до PG (дозволяється під наглядом батьків) через дискримінаційний термін, який міститься в стрічці.

Про це пише видання Daily Mail.

Фото: Hola

Слово, яке стало причиною таких змін, – це “готентоти”, назва народу кой-коїн, одного з перших мешканців Південної Африки. Сьогодні цей термін вважається расистським.

У фільмі про Мері Поппінс слово “готентоти” двічі каже адмірал Бум: вперше, коли він звисає з даху човна й запитує одного з дітей Бенксів, чи вони “збираються воювати з готентотами”, а вдруге – коли сажотруси, чиї обличчя почорніли від сажі, танцюють на даху, адмірал вигукує: “Нас атакують готентоти”.

“Із нашого дослідження расизму й дискримінації, а також нещодавнього дослідження керівних принципів класифікації ми розуміємо: батьки занепокоєні тим, що дискримінаційна мова чи поведінка може вплинути на дітей. Вони можуть вважати таку образливою чи повторювати її, не усвідомлюючи шкоди”, – зазначають у BBFC.

Події фільму відбуваються в Лондоні початку ХХ століття. За сюжетом, родині Бенксів необхідна нянька для їхніх маленьких дітей. Раптово зʼявляється слушна кандидатура – розумна та добра чарівниця Мері Поппінс.

Як зазначають у британській раді, той факт, що дискримінаційна лексика не засуджується, означає, що фільм виходить за межі рекомендацій для фільмів із категорією U.

“Хоча стрічку “Мері ​​Поппінс” слід розглядати в історичному контексті, використання в ній дискримінаційної лексики зрештою виходить за межі мови, прийнятної для рейтингу U, тому ми змінили рейтинг фільму на PG”, – уточнили там. 

Перекласифікація стосуватиметься лише кінотеатральної версії фільму. Версії для домашнього перегляду, як і раніше, мають рейтинг U.

Нагадаємо, що нові видання історичного роману американської письменниці Маргарет Мітчелл “Звіяні вітром” міститимуть тригер-попередження про наявний “образливий вміст” у ньому. Йдеться про зображення рабства на Глибокому Півдні в XIX столітті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter