У Бразилії підписали закон про рівну оплату праці чоловіків та жінок

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва підписав закон, який гарантує рівну оплату праці жінок та чоловіків. Він покликаний боротися з нерівністю на ринку праці, а також має збільшити фінансову автономію жінок та покращити їхнє загальне становище. 

Про це повідомляє IndustriALL Global Union.

Марш жінок у Бразилії. Фото: Rovena Rosa

“Новий закон встановлює, що критерії рівної оплати та винагороди є обовʼязковими для жінок та чоловіків, які виконують роботу рівної цінності або одну й ту саму роботу. Ми маємо міністерство праці, міністерство в справах жінок, державне міністерство праці. Всі вони повинні працювати над забезпеченням дотримання закону”, – наголосив президент.

Так, за даними Міжпрофспілкового відділу статистики й соціально-економічних досліджень (DIESSE), жінки в Бразилії заробляють на 21% менше, ніж чоловіки. У секторах, де переважають жінки (охорона здоров’я, освіта й соціальні послуги), розрив в оплаті праці ще більший – 32%.

Згідно з новим законом, компанії, у яких працює понад 100 працівників, мають подавати прозорі піврічні звіти щодо критеріїв заробітної плати й винагороди. Ці звіти повинні містити інформацію, яка дозволить об’єктивно порівняти заробітну плату й винагороду жінок і чоловіків.

Проти порушників застосовуватимуть адміністративні покарання.

Крім того, судові процеси для усунення нерівності в оплаті праці відбуватимуться за спрощеною системою. Закон також збільшує суму штрафу вдесятеро в разі, якщо жінка отримує меншу зарплатню, ніж чоловік за ту саму роботу. За повторне порушення штраф подвоюють.

“Вкрай важливо, щоб ми взяли на себе відповідальність за цю історичну перемогу в боротьбі за гендерну рівність і зробили цей суспільний інструмент реальністю для жінок у сфері праці. Нам необхідно розширити його застосування в колективних договорах”, – наголосила віцепрезидентка IndustriALL у Латинській Америці та Карибському басейні Моніка Велозу.

Закон також передбачає компенсацію моральної шкоди за дискримінацію за ознакою статі, раси, етнічного походження чи віку.

Нагадаємо, що у 2018 році в Бразилії понад пів сотні спортивних журналісток заявили про систематичні сексуальні домагання з боку вболівальників. Щоб боротися з виявами харасменту, вони заснували рух #deixaelatrabalhar, що в перекладі з португальської означає “Дозвольте їй виконувати свою роботу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter