У Боромлі на Сумщині правозахисники знайшли катівню, яку окупанти влаштували на місцевому підприємстві

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Валентина Бараніка із Тростянця росіяни затримали, коли той ніс тютюн брату своєї дружини. Спочатку чоловіка відвезли до поліції й тримали там до ранку, потім – до залізничного вокзалу, де допитували й катували: зламали йому три ребра, прострелили сідницю, стріляли біля вуха. Втретє його вивезли до Боромлі, де знову допитували й утримували у залізній будці. Де саме була остання катівня, чоловік досі не знав.

Про те, як знайшли катівню у Боромлі під час документування воєнних злочинів, розповіли в Медійній ініціативі за права людини. 

Валентин Баранік демонструє, як російські військові зв’язували заручників. Фото: Віктор Ковальчук

Валентин Баранік згадує, що коли його відвезли до поліції, то спочатку обшукали, забрали гроші та ланцюжок із хрестиком. Потім йому зв’язали руки стяжками, на очі натягнули шапку і до ранку тримали в підвалі. Вранці  Валентина відвезли до залізничного вокзалу, де допитували, називали коригувальником, командиром партизанів, сапером. Питали, де живуть військові та ветерани. Там же його побили й підстрелили.

З приміщення вокзалу чоловіка зі зв’язаними тросом руками та ногами в кузові вантажівки вивезли до Боромлі. Росіяни стверджували, що знайшли в його телефоні координати окупантів, які він нібито передавав ЗСУ. Тоді його завели до залізної будки на території місцевого підприємства. Там Валентина допитував російський офіцер. 

За його словами, з вікна того приміщення він бачив білу двоповерхову будівлю, а з другого боку – російський військовий намет. Утім, згадати, де саме було це місце, чоловік не міг. 

Спочатку Валентин Баранік відвіз документаторів МІПЛ в інше місце, де, як він думав, його утримували. Але помилився. Тоді вони поїхали на підприємство, на території якого, за словами місцевої жительки, росіяни утримували українців. 

Приїхавши на місце, Валентин упізнав червоне приміщення підприємства та залізну будку з діркою замість вікна – саме там його й утримували росіяни.

У будці було сміття, крихти пінопласту – Валентин Баранік розповів, як лежав на ньому під час незаконного утримання. Крім того, там було старе ганчір’я з бурими плямами, схожими на кров. Також чоловік упізнав бляшанку від російської тушонки, трос і скотч, якими зв’язували людей. Місце, де його допитували, чоловік теж згадав.

Нагадаємо, прокурори Сумської обласної прокуратури встановили, що за 40 днів окупації області російські військові незаконно позбавили волі 140 людей. З них 32 людини зазнали катування та жорстокого поводження.

За фактами тортур, катування та жорстокого поводження з цивільним населенням зі сторони військовослужбовців ЗС РФ правоохоронними органами області розпочато 18 кримінальних проваджень.

Всього на деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter