У Бородянці на Київщині вручили Національну премію імені Тараса Шевченка

Дата: 20 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Бородянці на Київщині 20 серпня відзначили лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка: вперше за історію незалежності України відзнаку не вручили до дня народження поета.

Про це пише “Радіо Свобода”.

Під час церемонії вручення Шевченківської премії. Джерело: фейсбук-сторінка Комітету Національної премії імені Тараса Шевченка

Національної премії імені Тараса Шевченка цього року удостоєні:

  • політичний оглядач, журналіст, публіцист і телеведучий Віталій Портников — за публіцистичні статті та виступи останніх років;
  • поетеса Катерина Калитко за книгу поезій “Орден мовчальниць”;
  • виконавці гурту “Хорея Козацька” Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук за аудіоальбом “Пісні Української революції”;
  • літературознавець Михайло Назаренко за книгу “Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792–1883″;
  • режисерка Ірина Цілик за документальний фільм “Земля блакитна, ніби апельсин”.

У категоріях “Театральне мистецтво” та “Візуальні мистецтва” лауреатів не оголосили.

Указ про вручення премії президент України підписав 28 липня 2023 року.

Нагадаємо, що імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка вперше за багато років не оприлюднили до 9 березня — дня народження Кобзаря.

Водночас тему вручення премії обговорювали 10 березня на зустрічі Президента з діячами культури та мистецтва, на якій був присутній голова комітету Юрій Макаров.

Пізніше Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в її межах спеціальної номінації “За внесок у перемогу”, до якої мали увійти твори, написані 2022 року “на війні чи про війну”. Оголошення усіх переможців Шевченківської премії цього року перенесли на день перепоховання Шевченка 22 травня.

Однак переможців у звичних номінаціях все ж таки оголосили 12 березня.

Наступного дня голова Комітету премії Юрій Макаров пішов у відставку на тлі скандалу з перенесенням оголошення лауреатів відзнаки, разом з ним зі складу органу вийшла художниця Влада Ралко.

Переможців другого туру премії журі нагороди визначило в листопаді 2022 року.

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

Свого часу цю державну нагороду отримували письменниця та художниця Емма Андієвська, композитор і диригент Григорій Верьовка, письменник та громадський діяч Левко Лук’яненко, художник Павло Маков, режисерка Кіра Муратова, журналіст та колишній в’язень бойовиків Станіслав Асєєв та інші видатні українські діячі й діячки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter