Юрій Макаров пішов з посади голови Комітету Шевченківської премії

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Голова Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров пішов у відставку на тлі скандалу з перенесенням оголошення лауреатів відзнаки, разом з ним з комітету вийшла художниця Влада Ралко.

Про своє рішення Макаров повідомив у фейсбуку, Ралко – в коментарі “Суспільне.Культура”.

Юрій Макаров, Влада Ралко

“На жаль, бажання віддати шану тим митцям, які піднімають українську культуру на принципово новий рівень, залучають до неї наших героїчних вояків і мешканців звільнених територій, просувають країну у світі, наштовхнулося на агресивне нерозуміння. Чимало шанованих представників мистецької спільноти й небайдужих громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити “своїх” висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів”, – написав Макаров.

Він уточнив, що його спроби “пояснити своє бачення, відкоментувати реальний хід подій ба навіть виправдовуватися, чого я страшенно не люблю”, не були почуті.

“Активна частина суспільства переконана, що я виконую чиєсь замовлення, “відпрацьовую”, “прогинаюся” і т. ін. Для мене це новий досвід, який я не хотів би пережити знову”, – заявив він.

Також Макаров повідомив, що його “особистий вчинок не знайшов підтримки серед колег, членів комітету з національної премії, які вважають, що він призведе до девальвації найвищої державної нагороди, підірве довіру до неї”.

“Висловлюючи свою повагу й вдячність колегам, з якими ми плідно працювали останніх чотири роки, змушений зазначити, що категорично не погоджуюся з ними. Тим не менше, оскільки я мимоволі виступив “збудником” нікому не потрібних конфліктів у команді й, на жаль, значно ширше, обурення небайдужих громадян, після довгих роздумів не бачу іншого виходу, як скласти із себе повноваження голови й члена Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка”, – резюмував він.

Водночас із ним зі складу комітету вийшла художниця Влада Ралко, зазначивши, що рішення скласти мандат вона ухвалила для себе ще в лютому.

“Я більше не є членкинею Шевченківського комітету з 18 лютого 2023 року, тобто з дня, коли голова комітету прийняв мою заяву про вихід. Власне, каденція членів Шевченківського комітету триває три роки, втім з огляду на воєнний стан увесь склад теперішнього комітету отримав запрошення лишитися на посадах ще на один рік. Тому рішення про вихід було для мене логічною крапкою по виконанні обов’язків, пов’язаних із премією, тобто по завершенні останнього, третього засідання з фінальним голосуванням за цьогорічних лавреатів”, – сказала вона.

Нагадаємо, що нинішнього року імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка вперше за багато років не оприлюднили до 9 березня – дня народження Кобзаря.

Згодом стало відомо, що тему вручення премії обговорювали на зустрічі президента з діячами культури та мистецтва, на якій був присутній голова комітету Юрій Макаров.

Як пише пресслужба Офісу президента, Макаров сказав, що за час повномасштабного наступу Росії в Україні з’явилося багато літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож у комітеті запропонували передбачити додаткові номінації для творів, створених під час війни й на воєнну тему. Володимир Зеленський цю ідею підтримав.

Макаров також повідомив, що у двох номінаціях цього року переможця не визначили, тож, на його думку, було б правильним відкласти оголошення й нагородження цьогорічних лауреатів і доповнити цей список безпосередньо людьми, які беруть участь у цій війні. Вручення нагороди він запропонував перенести на 22 травня.

Ситуація викликала обурення в багатьох українців. Зокрема, ексголова Українського інституту національної пам’яті, депутат Володимир В’ятрович запитав у коментарях під дописом Макарова щодо додаткових номінацій, “чому цю ідею не було озвучено раніше, а лише після незрозумілої відсутності оголошення цьогорічних переможців”.

Журналістка, артоглядачка Лєна Чиченіна теж назвала “дивною” ситуацію з перенесенням дати оголошення лауреатів премії й терміновим запровадженням нової номінації.

Згодом Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка все ж таки назвав переможців у номінаціях  “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство і мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво” та “Кіномистецтво”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter