Оголоcили лауреатів Шевченківської премії-2023: перелік

Дата: 12 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав переможців у номінаціях  “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство і мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво” та “Кіномистецтво”. У 2023 році оголошення лауреатів вперше за історію премії відбулося не 9 березня в день народження Тараса Шевченка.

Список лауреатів опублікували на сайті Комітету премії.

Джерело: сайт Комітету Шевченківської премії

“Комітет, керуючись відповідним порядком, 15 лютого 2023 року провів засідання та голосування, що визначило переможців у номінаціях “Література”, “Публіцистика, журналістика”, “Літературознавство і мистецтвознавство”, “Музичне мистецтво”, “Кіномистецтво””, – йдеться у повідомленні.

Цьогорічними лауреатами стали:

  • Поетеса Катерина Калитко – за книгу поезій “Орден мовчальниць”;
  • Музиканти Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук (гурт “Хорея Козацька”) – за аудіоальбом “Пісні Української революції”;
  • Літературознавець Михайло Назаренко – за книгу “Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792–1883″ у двох частинах;
  • Публіцист Віталій Портников – за статті та виступи 2017–2022 років;
  • Режисерка Ірина Цілик – за документальний фільм “Земля блакитна, ніби апельсин”. 

На премію цього року в номінації “Журналістика і публіцистика” також висували Павла Казаріна, Ольгу Дубчак та Богдана Логвиненка.

Голосування відбулося 15 лютого 2023 року. За результатами конкурсу Комітет підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного указу Президента України. 

Раніше Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації “За внесок у перемогу”, до якої увійдуть твори, написані у 2022 році “на війні чи про війну”. Оголошення усіх переможців Шевченківської премії цього року переноситься на день перепоховання Шевченка 22 травня.

Нагадаємо, що переможців другого туру премії журі нагороди визначило в листопаді 2022 року.

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.

Свого часу цю державну нагороду отримували письменниця та художниця Емма Андієвська, композитор і диригент Григорій Верьовка, письменник та громадський діяч Левко Лук’яненко, художник Павло Маков, режисерка Кіра Муратова, журналіст та колишній в’язень бойовиків Станіслав Асєєв та інші видатні українські діячі й діячки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter